Nedělní odpoledne přinese souboj zelenobílých týmů

Klokany v dalším utkání Skupiny o záchranu čeká Jablonec. 

Nedělní odpoledne přinese souboj zelenobílých týmů

Po úvodním kole nadstavbové části se účinkující týmy chystají na režim anglického týdne. Druhá kapitola letošního příběhu Skupiny o záchranu přijde na řadu v neděli 12. května. Ďolíček bude v jejím rámci hostit souboj dvou zelenobílých týmů, relativně krátce poté, co se jeden z nich v Ďolíčku odehrál. Klokani ve svém domácím prostředí přivítají Jablonec, který v závěru března právě doma dokázali porazit (2:0). Severočeši si na úvod nadstavby prožili pořádné drama, které nakonec zvládli (3:2). Nyní se první s druhým týmem poslední skupiny utkají v přímém souboji, kdy Klokani budou hájit svůj dvoubodový náskok na Jablonec.

Utkání bude zahájeno v neděli s úderem 15. hodiny. Jako hlavní sudí byl pro utkání delegován Jan Petřík. Asistovat mu budou Jan Váňa s Jiřím Pečenkou. Přímý přenos z utkání nabídne O2 TV v multidimenzi na stanici O2 TV Fotbal. Předprodej vstupenek probíhá stále na internetu. Kupte si lístek a přijďte podpořit Bohemku. 




FK JABLONEC


Jablonec se drtivou většinou sezony trápil právě ve Skupině o záchranu, avšak po začátku jarní části mu svitla naděje na zdařilejší závěr sezony. Látalův tým překvapil gólově nabitou bitvou v Edenu (3:4). Poté si na jablonecké Střelnici užívali série bez porážky. Název stadionu potvrdili gólovým potenciálem proti Českým Budějovicím, jimž nastříleli hned pět branek (5:2). Dobře měl Jablonec rozjeté i Severočeské derby, kdy dvakrát vedli o dva góly, přesto se museli spokojit pouze s bodem (3:3). Remízou skončil i domácí duel s Hradcem Králové (1:1). Před březnovou reprezentační přestávkou přivezl Jablonec cenné tři body z Uherského Hradiště (1:0), jež mu vynesly posun do Skupiny o Evropu. Tím ale povedená část jarní části na severu Čech skončila. 

Na konci března odjeli Severočeši z Ďolíčku nejen s nepořízenou, ovšem také ztratili desáté místo ze svého držení, neboť na něj poskočili právě Bohemians. V závěru základní části už se Jablonec nenastartoval, aby mohl pomýšlet na jeho zpětné získání. Doma nestačil na Baník Ostrava (2:3), dále prohrál i v Olomouci (0:1), kde měl k dispozici i hodinu trvající přesilovku. Na závěr soutěže si v záchranářském souboji svěřenci kouče Látala podělili body se Zlínem (0:0) i Mladou Boleslaví (1:1). V nadstavbové části Jablonec čekala Karviná. Po vyrovnané první půli přišel šok v podobě gólu Fleišmana a dlouho to vypadalo tak, že Karviná si odveze důležitou výhru. V závěru ukázal svou cenu Martinec, který srovnal a dvacetiletý Náprstek v nastavení strhl vedení na stranu svého týmu.

Z KABINY SOUPEŘE

Asistent trenéra Tomáš Čížek: „Cíl je jednoznačný - uspět na Bohemce a přivézt minimálně bod, ale budeme určitě chtít i tři. Bude to složitější v tom, že Bohemians nevyhráli v Českých Budějovicích a budou chtít doma podat lepší výkon. Nečeká nás určitě jednoduchý soupeř, jsou bojovný a v Ďolíčku, jak je zvykem, je poženou lidi. Myslím si, že to nebude vůbec jednoduchý zápas. Nám se naposledy povedlo zvrátit zápas v nastavení, což nám v naší situaci pomohlo. Takový impuls přišel asi v pravý moment. Bylo vidět, že na hráčích je deka, úplně si nevěřili. Tímhle si ukázali, že pokud makáš do konce zápasu, tak jde zvrátit jakýkoliv výsledek. Určitě to nám i hráčům vlilo novou krev do žil a věřím tomu, že teď to bude ještě lepší."

ROZBOR SOUPEŘE

Kouč Radoslav Látal pravidelně sází na rozestavení se třemi obránci. Proti Mladé Boleslavi jeho tým dlouho vedl, a tak vsadil zkušený kouč i proti Karviné na systém 3 - 4 - 1 - 2. Pozice pod hrotovými útočníky proti Mladé Boleslavi patřila Martincovi, který se v jarní části našel na ofenzivních postech. Proti karviné od začátku k dispozici nebyl, a tak ho zastoupil jiný obvyklý člen zadní řad, a to Matěj Polidar. Příbramský odchovanec se poté vysunul i do útoku. 

Bohemians - Jablonec 2:0 (2:0)
Bohemians - Jablonec 2:0 (2:0)
Pozici halfbeka si pro sebe uzmul křídelník Vakhtang Tchaturishvili. Prostor ve středu hřiště pravidelně obývá záložník Miloš Kratochvíl, který svému trenérovi proti Karviné chyběl. Ukázal se jiný ostřílený mazák, zkušený Tomáš Hübschman. Proti Karviné trenér Látal využil i hráče, kteří vyléčili zranění. Od úvodní minuty naskočil Dominik Pleštil, po přestávce se dostal na hřiště Sebastian Nebyla.

VZÁJEMNÉ ZÁPASY

V neděli půjde již o čtyřiačtyřicátý vzájemný zápas těchto dvou týmů, jež hrdě zdobí zelenobílá kombinace. Dříve Jablonec nepatřil k nejoblíbenějším soupeřům Bohemky. Tento trend se daří v poslední době Vršovickým změnit. V minulé sezoně Bohemka vyhrála na Střelnici o třídu (3:0) a základní část zakončila také vysokou výhrou (4:1). V této sezoně se Klokani představili na Střelnici v říjnu, kde šli do vedení brankou Prekopa. Těsný náskok drželi dlouho, a to i díky skvělým zákrokům brankáře Martina Jedličky. Nakonec nedovolili domácímu celku skórovat a své vedení uhájili až do závěrečného hvizdu. 

Na jaře poté bylo před vzájemným soubojem v sázce desáté místo. Vstříc jemu vyšli už v prvním poločase Bohemians, kteří šli do vedení zásluhou Beranovy nádherné trefy a zvýšenou dávku optimismu dodal před poločasovou pauzou gól Hůlky. Hosté z Jablonce se pokoušeli zdramatizovat vývoj, šance si však vytvořili až v závěru, ovšem úspěšní s jejich realizací nebyli. 



BOHEMIANS PRAHA 1905


Z KABINY KLOKANŮ

Asistent trenéra Ivan Hašek: „Dá se očekávat asi podobný zápas tomu, co jsme s Jabloncem odehráli doma nedávno. Ačkoliv teď Severočeši hodně mění svou základní jedenáctku, styl je stále stejný. Pro nás platí, že si musíme dávat pozor na hráče v ofenzivě, kteří jsou rychlí a tahoví. „V zápase s Karvinou se hodně tlačili dopředu a pomohli si zejména standardními situacemi. Ty mají opravdu nepříjemné. Je to samozřejmě jedna z věcí, která může rozhodnout i ten nedělní vzájemný zápas."

„Uvidíme jakou za něj zvolí náhradu. Jak už jsem zmínil, v sestavě teď dělali relativně dost změn. Různí hráči se objevovali také na defenzivních postech," přidal pár slov k absenci Tekijaškiho v sestavě Jablonce.

Naopak Klokanům bude scházet Jan Kovařík: „Měl teď dobré zápasy, takže nám každopádně chybět bude. Nicméně máme několik variant, jak ho nahradit a věříme, že hráči, kteří dostanou šanci, ukáží kvalitní výkon."

ZÁPASOVÉ ZAJÍMAVOSTI

Trenérský štáb Klokanů bude v neděli postrádat dva hráče pro karetní tresty. Čtvrtou žlutou kartou byl před týdnem na jihu Čech potrestán Jan Matoušek, který po vyléčeném zranění naskočil ve třech zápasech, ale nyní bude chybět. Druhým potrestaným je Jan Kovařík, aktuálně nejproduktivnější hráč Bohemky s bilancí čtyř branek a sedmi asistencí. Právě tito dva hráči se podíleli na posledních čtyřech vstřelených gólech Vršovických.

V obou týmech je rozsáhlá stopa členů, kteří ve své kariéře strávili i nějaký čas u soupeře. Z řad Jablonce zanechali v Ďolíčku stopu útočníci Václav Drchal s Janem Chramostou, asistent trenéra Tomáš Čížek a lékař Petar Novák. V podání současného týmu Klokanů na svá bývalá působení na Střelnici pamatují brankář Roman Valeš, obránce Matěj Hybš, záložníci Robert Hrubý, Josef Jindřišek, Jan Kovařík, Jan Matoušek.  

Bohemians - Jablonec 2:0 (2:0)
Bohemians - Jablonec 2:0 (2:0)
Současný matador v sestavě Jablonce, záložník Tomáš Hübschman, debutoval v nejvyšší soutěži právě v Ďolíčku proti Bohemians. Bylo to 30. července 2000, kdy naskočil v průběhu utkání za tehdejší FK Jablonec 97. 

Trenér Radoslav Látal se bude muset obejít bez své opory obranných řad, jíž je stoper Nemanja Tekijaški. Pravonohý zadák viděl v souboji s Karvinou čtvrtou žlutou kartu a svůj trest si odpyká právě v rámci nedělního klání.