Klokani opět míří na Moravu

Před reprezentační přestávkou Klokani zavítají na Letnou do Zlína.

Klokani opět míří na Moravu

Jarní program základní části FORTUNA:LIGY spěje ke své odehrané polovině a zanedlouho ho rozdělí také reprezentační přestávka. V polovině března je však ještě na programu pětadvacáté kolo, a tak se fanoušci můžou těšit na další fotbalovou porci. Jarní program Zelenobílých se nese tak trochu ve znamení pravidelných výjezdů po dálnici D1. Po Ostravě a Olomouci nyní znovu opustí hlavní město a vydají se opět na Moravu. Tentokrát za metropolí Brnem zamíří přece jen blíže ke slovenským hranicím, a to do Zlína.

Utkání na místní Letné bude zahájeno v sobotu v 15 hodin. Jako hlavní rozhodčí byl delegován Marek Radina. Na čarách se poté představí Lukáš Machač a Zdeněk Dobrovolný. Druhý jmenovaný byl shodou okolností také u podzimního duelu Bohemians se Zlínem hraném v Ďolíčku. Stream z utkání nabídne v multidimenzi stanice O2 TV, na svém kanále O2 TV Fotbal. Bohemians však potřebují fanoušky přímo na stadionu. Potřebné informace jsou tradičně k dispozici v sekci VÝJEZDOVÉ INFO.

FC ZLÍN


Zlín vstoupil do sezony po zdařilé baráži. Úvodní los Ševcům nijak nepomohl, aby se odrazili k lepším zítřkům. Nakonec zápasy s pražskými S patřily k těm lepším, když v Edenu z toho byla těsná porážka (1:2) a Sparta odvezla tři body díky trefě Krejčího z penalty (1:0). S přímými konkurenty však Zlín prohrával, jako na úvod ligy v Karviné (1:4), či v Hradci Králové (0:2). První bod si na Letné připsali ve čtvrtém kole (1:1), premiérová výhra přišla zanedlouho, bylo to v duelu s Teplicemi (2:1). Těžké časy pro tehdejšího kouče Vrbu teprve přicházely. Zdánlivě stabilní defenziva Zlína se v září rozsypala. Sedmigólový příděl jí nadělila Plzeň (7:1) a pět gólů ostravský Baník (5:1). Tvrdé debakly vystřídaly další dvě remízy. Bod získal Zlín z domácího klání s Českými Budějovicemi (1:1), ale odvezl si ho i z Ďolíčku (0:0). O týden později už došlo k bláznivé přestřelce, v níž Zlín podlehl Mladé Boleslavi (5:9). To byla poslední kapka pro trenéra Vrbu, jehož nahradil Bronislav Červenka. 

Zlín - Bohemians 4:1 (1:0)
Zlín - Bohemians 4:1 (1:0)
Bývalý trenér zlínského B týmu se tak po angažmá v Kroměříži ujal prvoligového A týmu v cestě za záchranou. Začal hned dvěma venkovními zápasy, z nichž přivezl čtyři body za plichtu v Olomouci (0:0) a výhru v Pardubicích (1:0). Až závěr podzimu znovu nabídl v podání Zlína bláznivé zápasy. Nejprve v divokém utkání Ševci podlehli pod Ještědem místnímu Liberci (3:5), s podzimní částí se pak rozloučili doma stylovou demolicí Hradce Králové (4:0). Na jaře začali Červenkovi svěřenci porážkou v Teplicích (1:2), ale mnohem více na sebe upozornili v dohrávce. K ní do Zlína dorazila Slavia, jíž Ševci obrali o body (1:1). Následně celek z Baťova města zvládl i derby se Slováckem (2:1). Jediné dvě porážky přišly v Plzni (0:3) a v domácí bitvě s Baníkem (0:1). Před týdnem si Zlín další bod do sbírky přivezl z Českých Budějovic (2:2). V sobotu trenér Bronislav Červenka nebude mít k dispozici záložníka Jakuba Janetzkého, který dostal na jihu čech osmou žlutou kartu.

HLASY Z KABINY

Z kádru Ševců nahlédl na Klokany záložník Tom Slončík: Bohemka je dobrý tým a očekávám těžký zápas. Nicméně my do něj půjdeme s jediným cílem, který je vyhrát. Po fotbalové stránce na tom nejsou špatně. Možná se teď gólově trápí, ale v týmu mají velice dobré hráče směrem do ofenzivy. Musíme si na ně dát pozor. Budeme se určitě snažit, abychom skórovali jako první. Na jaře se mi Bohemce povedlo dát dvě branky. Zároveň byly mé první v nejvyšší soutěži. Na to se nezapomíná a doufám, že se mi to povede znovu."

Svůj pohled na Bohemians přidal i hlavní trenér Bronislav Červenka: „Výsledky soupeřů zase tolik nesledují. Víme o nich, že jsou kvalitní a věřím, že budou pokračovat v té neúspěšné sérii, jíž na jaře mají. Ve hře jsou dobře organizovaní, mají dobrou obranu a umí přejít do rychlých protiútoků, z nichž jsou nebezpeční. Stoprocentně budou zápas rozhodovat detaily a neočekávám žádnou přestřelku. Musíme být důslední a zodpovědní, abychom mohli pomýšlet na to, že zápas zvládneme. Bohemka je pořád důrazná, ale přidala fotbalovost a přímočarost."

POHLED NA SOUPEŘE

Zlína umí být hodně nebezpečný ze vzduchu. Na jaře tým kouče Bronislava Červenky vstřelil pět branek. Dvě z nich byly přímo po standardních situacích, jejichž rozehrávku má pravidelně na starost zadák Tomáš Čelůstka. Zkušený bek si připsal asistenci Ikugara do sítě Slavie, před týdnem v Českých Budějovicích z jeho dobrého centru vznikla skrumáž, v níž uplatnil důraz Černín a vstřelil gól. Hrozit ze vzduchu však Ševci umí také ze hry. Ukázali to při závěrečném tlaku na jihu Čech, kde z dlouhého míče Reitera vznikl malý závar a Janetzký srovnal. V derby se Slováckem pak nákop stopera Koláře sklepl Černín skórujícímu Slončíkovi. V útoku dostává od začátku jarní části prostor Ikugar, nová posila Zlína. na něj si bude muset dát pozor defenziva Bohemians, neboť bývá adresátem nejen centrů, ale také se pohybuje o něco níže, kde si vyhledává pasy od zlínských obránců.

Góly naopak Zlín inkasoval z rychlých akcí po stranách. Takto pokořily obranu Zlína právě České Budějovice, kdy vysoký balon propadl za Čelůstku. V zápase s Teplicemi nedokázal Didiba zastavit Gninga a akce skončila druhou brankou v síti Ševců. Ti dopřáli právě Jihočechům několikrát ve vlastní šestnáctce prostor na zakončení, stejně jako na stranách hřiště šikovnému Allimu. 

SROVNÁNÍ TOMA SLONČÍKA A MARTINA HÁLY



ZMĚNY V KÁDRU

Odchody:
Youba Dramé (záložník) - konec smlouvy
Nedeljko Kovinić (útočník) - hostování v FK Viktoria Žižkov

Příchody:
Libor Holík (obránce) - hostování z FC Viktoria Plzeň
Celtus Nombil (záložník) - přestup z FC Petržalka (Slovensko)
Kenneth Ikugar (útočník) - volný hráč (naposledy SK Spartak Trnava)
Zviad Natchkebia (útočník) - přestup z FC Samtredia (Gruzie)
Tomáš Schánělec (útočník) - hostování z AC Sparta Praha

BOHEMIANS PRAHA 1905


Klokani se vydají ke čtvrtému utkání na půdě soupeře od poloviny února. Zatím pokaždé nemuseli výrazně smutnit, protože se vždy vraceli se ziskem jednoho bodu. Nyní budou mít proti sobě tým bojující o záchranu prvoligové příslušnosti. V podobné fázi sezony se oba celky utkaly na zlínské Letné i v minulé sezoně. Ševci si pomohli v boji o záchranu vysokým vítězstvím (4:1). Na něm se podílel gólem i Robert Hrubý, současný člen kabiny Klokanů. Z hlediska absencí bude Pražanům scházet Adam Kadlec, který si odpyká trest za čtyři žluté karty.

Zlín - Bohemians 4:1 (1:0)
Zlín - Bohemians 4:1 (1:0)
O momentální zlínské formě mluvil asistent trenéra Ivan Hašek: „Zlín rozhodně patří k týmům, které jsou silnější v domácím prostředí, než když vyjedou na hřiště soupeře. Takovým jasným důkazem toho je rozložení získaných bodů. Z celkových devatenácti jich doma uhráli hned třináct a šest jich přivezli zvenku. V jarní části doma nestačili pouze na ostravský Baník. Navíc nelze opomenout i jejich pohárový zápas, v němž vyřadili Liberec a dostali se do semifinále. Ve Zlíně to vždycky bývá těžký zápas a jinak tomu nebude ani teď."

Pod trenérem Bronislavem Červenkou získal Zlín třináct bodů: Tým mají slušně poskládaný. Jsou v něm mladí kluci, kteří ukazují, že jsou vyhranější. Doplňuje je několik luků ze zahraničí. Někteří už s českou ligou zkušenosti mají, jako třeba Didiba či Vukadinović. Řekl bych, že se jim teď základní jedenáctka relativně ustálila. Pod trenérem Červenkou zlepšili organizaci hry, a to zejména směrem do defenzivy. Nesmíme ale zapomenout ani na standardní situace. Zlín si jimi dokázal v několika posledních zápasech pomoci."

Klokanům svítá naděje, že se brzy dočkají návratů alespoň některých dlouhodobě zraněných hráčů: „Pomalu se nám do tréninkového procesu vrací někteří kluci, kteří byli dlouhou dobu mimo. Jmenovitě jde o záložníky Adama Jánoše a Ondru Petráka. Za to jsme určitě rádi a těší nás, že je budeme moci využít."