Úvodní foto

10.01.2024

Ostatní

Autor:

Jan Strýhal

Na soustředění čekají Klokany tři zápasy

Zelenobílí se potkají s týmy z Gruzie, Bulharska a Jihoafrické republiky.

Na začátku druhého lednového týdne se Bohemians pustili v mrazivých podmínkách opět do tréninku. V úterý měli na programu i odpolední fázi v posilovně, kam zavítají do odletu na soustředění ještě několikrát. Herní kemp čeká svěřence trenéra Jaroslava Veselého v závěru ledna a potrvá až do 4. února. Nyní znají Bohemians i jména všech soupeřů, s nimiž se na soustředění v Turecku utkají. Na přírodní trávě je čekají konfrontace s TS Galaxy FC, Dinamem Tbilisi a CSKA Sofia. V tomto článku vám všechny tři týmy krátce představíme.

TS GALAXY FC
První soupeř Bohemians pochází z Jihoafrické republiky. V tamní Premier Soccer League mu patří po podzimní části 8. místo tabulky. Nejlepším střelcem týmu je se čtyřmi brankami Samir Nurkovič. O jeden zásah méně má jihoafrický křídelník Sphiwe Mahlangu. V nejvyšší soutěži Jihoafrické republiky účinkuje TS Galaxy FC od ligového ročníku 2020/2021. V předchozích třech sezonách obsadili postupně deváté, třinácté a desáté místo. Už přes dva roky působí v roli hlavního trenéra Sead Ramovič. Klub sídlí na severu země v okrese Nkangala necelých 200 km severovýchodně od Johannesburgu.

FC DINAMO TBILISI
V dalším utkání se Zelenobílí utkají se soupeřem, který si v probíhající sezoně zahrál Evropskou konferenční ligu. Gruzínský celek do ní vstoupil v druhém předkole, tedy stejně jako Bohemians. Přes maltský Hamrun však postoupit nedokázal, a proto se s evropskými poháry musel rozloučit. Oproti zvyklostem v tuzemsku se v Gruzii hraje domácí soutěž systémem jaro-podzim. V uplynulé sezoně skončilo Dinamo Tbilisi na druhém místě s tříbodovou ztrátou na konečného vítěze Dinamo Batumi. Pyšnit se však může tým z hlavního města Gruzie svou ofenzivou, která byla vůbec nejlepší v lize. Korunu pro krále střelců si sedmnácti brankami vystřílel Zoran Marušić.

CSKA SOFIA
Závěrečný test před startem jarní části FORTUNA:LIGY obstará den před návratem do Česka konfrontace s CSKA Sofia. Přední bulharský celek zakončil podzimní část na třetím místě. Od pozice lídra ho dělí pouhé tři body. V porovnání s Dinamem Tbilisi zdobí CSKA především defenziva, neboť svěřenci kouče Nestora El Maestra inkasovali pouhých jedenáct branek ve dvaceti duelech. Čtyřicetiletý kouč má tým seskládaný z mnoha různých národností. Brankářskou jedničkou je Busatto Gustavo z Brazílie, v obraně nastupuje kolumbijský zadák Brayan Cordoba a v záloze norští zástupci Lindseth s Heintzem. Sedm vstřelených gólů zdobí útočníka Nazona z Haiti a o čtyři góly se postaral Estrada z Ekvádoru.

PŘÍPRAVNÉ ZÁPASY NA SOUSTŘEDĚNÍ
sobota 27. ledna • TS Galaxy FC - Bohemians Praha 1905
středa 31. ledna • FC Dinamo Tbilisi - Bohemians Praha 1905
sobota 3. února • CSKA Sofia - Bohemians Praha 1905

Časy a místa zápasů budou teprve upřesněny.