Úvodní foto

19.07.2024

Preview

Čekání skončilo a liga je zpět!

Předposlední červencový víkend nabídne první kolo nového ročníku nejvyšší soutěže pod názvem Chance liga. Bohemka na její úvod přivítá jednoho z nejtradičnějších prvoligových celků, jímž je Baník Ostrava. Od 15:30 bude k dispozici na Náměstíčku fanzóna, samotné utkání začne v 17 hodin.

Letní přestávka pominula, napětí na jednotlivých prvoligových adresách stoupá, neboť začíná další ročník nejvyšší fotbalové soutěže. Už v pátek se první fotbalové dávky dočkají fanoušci na pražské Letné, o víkendu bude následovat zbývající porce zápasů. Ďolíček se hned v prvním kole dočká tradičního souboje. Ligový los přisoudil Klokanům jako prvního soupeře Baník Ostrava. Oba týmy zakončily minulou sezonu v odlišných patrech tabulky. Slezany čeká na úvod stejný program, který absolvovala Bohemka před rokem. Zahrají si totiž evropský pohár.

Duel Bohemky s Baníkem Ostrava bude v Ďolíčku zahájen v sobotu v 17 hodin. Ligovou sezonu 2024/2025 odstartuje úvodní hvizd hlavního sudího Ondřeje Berky. Asistovat mu budou Jiří Kříž s Lukášem Machačem. Přímý přenos zápasu nabídne vysílatel O2 TV na svém kanále O2 TV Sport. V den utkání pořídíte vstupenky do kotle na pokladnách právě u vstupu do kotle, ale také u vstupu na hlavní tribunu. Ještě do pátečních 23:59 si navíc v předprodeji můžete zakoupit vstupenky levněji. Brány stadionu se otevřou v 15:30. Od této chvíle bude na náměstíčku probíhat fanzóna.


FC BANÍK OSTRAVA

Slezané se v minulém ročníku sice trápili domácí bilancí, nicméně i přesto uhájili své postavení ve Skupině o titul. Po základní části patřilo Hapalovým svěřencům čtvrté místo, které navzdory třem porážkám v nadstavbě uhájili. To znamenalo jediné, kvalifikace do Evropské konferenční ligy a návrat klubu do evropských pohárů po dlouhých čtrnácti letech. Bouřlivé oslavy úspěchu mohly nastat po závěrečné drtivé výhře nad Slováckem (6:0).

Od začátku letní přípravy posílili Baník Ostrava známí ligoví borci. Slezané začali s tréninkem v domácích podmínkách, kde také odehráli dvě přípravná utkání. Na soustředění zamířili do polské Opalenice. V této destinaci narazil tým ze Slezska na skotské Dundee FC, avšak také na domácí celky Lech Poznań, Lodž a Štětín. Závěrečný test před startem ligy obstaral souboj s Bánskou Bystricou. V něm se Baník dočkal své jediné výhry v rámci přípravy.

HLASY Z KABINY

Na první ligový duel se těší také hlavní trenér Pavel Hapal: „Těšíme se, je to konečně zase soutěžní zápas po nějaké době. Očekávám, že v Ďolíčku bude plno a že to utkání bude mít i dobrou kulisu. Bohemka vypadala v přípravě velice dobře, alespoň podle toho, co jsme měli možnost sledovat. Dařilo se jí i výsledkově, dávala dost gólů. Ale vždy se pak ukáže až v tom ostrém ligovém utkání, jak na tom vlastně mužstvo je. Věřím, že my jsme nachystáni dobře a sezonu zahájíme dobrým výsledkem.“


POHLED NA SOUPEŘE

Baník se v přípravných zápasech prezentoval hlavně rozestavením s čtyřmi obránci a pěti záložníky. Roli o něco níže, než jsou obvykle jako útočníci zvyklí, si vyzkoušeli Klíma, Kubala i Prekop. Trenér Hapal sáhl ovšem také k systému se třemi obránci, konkrétně v prvním a posledním přípravném zápase. Soustředění v Polsku zakončil zápas s Widzew Lodź. V něm pro změnu Ostrava praktikovala klasický systém 4 - 4 - 2.

K jedné zásadní změně došlo krátce před startem soutěže. Tou je odchod brankáře Jiřího Letáčka do španělského Getafe. Celé utkání s Banskou Bystricí odchytal Jakub Markovič a v posledním týdnu posílil brankářský post Dominik Holec.

VZÁJEMNÉ ZÁPASY

Pravidelně bývají zápasy Bohemky s Baníkem pro fanoušky obou táborů velmi oblíbené. Divoký vývoj se odehrál spíše v Ostravě, ale před dvěma lety také diváci v Ďolíčku viděli zajímavou podívanou, jež nabídla šest branek. Z posledních pěti zápasů hraných v Ďolíčku si dvakrát výhru odvezli Slezané (shodně po výsledku 2:0) a v dalších třech případech se zrodila remíza (dvakrát 1:1). Nepříznivou venkovní sérii s Ostravou ukončila Bohemka až letos v únoru, a to remízou, jíž v závěru vystřelil gól Davida Hufa. Tvořilo jí šest zápasů bez bodu.

Z kádru Klokanů se proti Baníku daří Antonínu Křapkovi, který proti němu již dvakrát skóroval. V dresu Baníku se šestkrát prosadil Kuzmanović a čtyřikrát Almási, avšak ani jeden z těch forvardů už dres Baníku Ostrava neoblékají. Poslední výhra Bohemians se zrodila v Ďolíčku před necelými sedmi lety. Tehdy za Bohemians ozdobil páteční večer výstavní bombou útočník Kabajev.

LETNÍ ZMĚNY

Odchody:

Jiří Letáček (brankář) - přestup do Getafe FC (Španělsko)

Filip Blažek (obránce) - přestup do Rapid 1923 (Rumunsko)

Gigli Ndefe (obránce) - konec smlouvy

Ladislav Almási (útočník) - hostování v FC DAC 1904 Dunajská Streda

Příchody:

Michal Fukala (obránce) - volný hráč (naposledy FC Slovan Liberec)

Matěj Chaluš (obránce) - přestup z Mälmo FF (Švédsko)

Issa Fomba (záložník) - hostování z CD Leganés B (Španělsko)

Daniel Holzer (záložník) - volný hráč (naposledy 1.FC Slovácko)

Erik Prekop (útočník) - přestup z Bohemians Praha 1905

BOHEMIANS PRAHA 1905

Klokani oproti Ostravě zažili výsledkově povedené přípravné období. Ve všech čtyřech zápasech se prosadili, nakonec branek nastříleli celkem šestnáct. Nyní je před týmem Klokanů už soutěžní zápas.

Na ten se všichni v Ďolíčku už těší, což potvrdil také asistent trenéra Ivan Hašek: „Na začátek ligy se opravdu moc těšíme. V lize nastalo teď dost změn. Osobně věřím, že tento ročník bude mít zase o trochu větší kvalitu než ten minulý. Zvlášť v takovém případě, kdy mistr ligy postupuje rovnou do Ligy mistrů, což je opravdu velká motivace."

Dále se pozornost přesunula už k sobotnímu soupeři Bohemians: „Baník odehrál v letní přípravě dost zápasů. Potkal se s dobrými soupeři. Ovšem teprve uvidíme, do jaké míry je ovlivní ten první zápas v předkole Evropské konferenční ligy. Avšak nevěřím tomu, že by teď nějak kalkulovali. Očekávám, že proti nám v sobotu postaví nejsilnější možnou jedenáctku."

Měli jsme možnost vidět některé zápasy Baníku Ostrava během přípravy. Disponují velmi rychlým přechodem do útoku, v tom jsou vskutku silní. Na to si určitě budeme muset dát pozor," upozornil na silnou stránku svěřenců trenéra Hapala.

ZÁPASOVÉ ZAJÍMAVOSTI
  • V posledním vzájemném klání Bohemka ukončila sérii bez bodového zisku v zápasech na půdě Ostravy. V sobotu se pokusí ukončit i čekání na výhru se svým sokem.
  • Návrat do Ďolíčku čeká Erika Prekopa, který v létě přestoupil do Ostravy právě z Bohemians. Premiéru v novém působišti si tak může odbýt právě na půdě svého bývalého zaměstnavatele.
  • Poslední souboj v Ďolíčku nabídl kontroverzní situaci. Na podzim před utkáním odstoupil Tanko z rozcvičení pro zranění, ale ze soupisky nebyl vyřazen. V průběhu zápasu ho trenér Hapal nasadil do hry a rychlý útočník se podílel na vyrovnávací trefě svého týmu.