Úvodní foto

26.07.2024

Preview

Bohemka vyrazí k derby na Julisku

Úvodní ligový dule Klokani zvládli a nyní se vydají na půdu soupeře. Cesta však nebude nijak dlouhá, neboť se Klokani představí v rámci derby na hřišti Dukly Praha. Zápas začíná ve 14:30.

Úvodní ligovou kapitolu mají účastníci nejvyšší soutěže za sebou a chystají se na tu další. Pro tento ročník přibyl zpět na prvoligovou mapu jeden starý známý fotbalový stánek, který si fanoušci pamatují z nedávného působení místního klubu mezi ligovou smetánkou. Řeč je o pražské Julisce, kde je doma dlouhodobě Dukla Praha. Armádní klub opustil první ligu v roce 2019, kdy mu v sezoně patřila poslední příčka se ziskem dvaceti bodů. Nyní se známá fotbalová značka vrátila zpět do první ligy a oblíbené pražské derby přijde na řadu hned v úvodu již rozehrané sezony.

Pražské derby mezi Duklou a Bohemians má svůj zahajovací výkop naplánován na 14:30. V přímém přenosu duel odvysílá stanice O2 TV Sport. Jako hlavní sudí byl delegován Lukáš Nehasil, pro něhož půjde o první zápas po roční přestávce. V minulé sezoně působil v nižších soutěžích. Asistovat mu budou Jakub Hrabovský s Jaroslavem Hádkem. Vstupenky do sektorů pro fanoušky Bohemians (G a F) jsou k dispozici v předprodeji za 270 Kč do pátečních 23:59. Na místě už bude v den utkání vstupenka v prodeji za 300 Kč. Do těchto sektorů se dostanete vstupem z ulice Na Šťáhlavce. Všechny potřebné informace jsou dostupné tradičně v záložce Výjezdové info.

FK DUKLA PRAHA

Prvoligový nováček vsadil v letní přípravě výhradně na domácí podmínky. Také soustředění týmu z Dejvic se uskutečnilo v České republice. Svěřenci kouče Petra Rady našli zázemí v jihočeském Písku, kde se utkali s místním třetiligovým týmem. Závěrečný test před startem soutěže obstaral souboj s rezervou pražské Slavie, letošním nováčkem druhé nejvyšší soutěže. Dále Dukla změřila síly s Pardubicemi, Táborskem, Chrudimí, ovšem i slovenskou Banskou Bystricí. Ve zmiňovaných šesti zápasech nepoznali Radovi svěřenci hořkost porážky. Recept nenašli pouze na prvoligové Pardubice, s nimiž se rozešli po remíze (1:1).

Dukla se vrátila do nejvyšší soutěže se zkušeným kádrem. V něm působí hned několik ostřílených ligových borců, a to zadák Tomáš Vondrášek, záložníci Jakub Hora s Pavlem Moulisem a útočník Muris Mešanović. V kádru je ovšem i několik mladých hráčů. Z B týmu se posunul záložník Atsuta Shoya, dále v A týmu působí odchovanci Jiří Hudec, Jakub Jeřábek a Filip Špatenka. Proměny se dočkal i realizační tým. Zkušeného kouče Petra Radu doplnili Michal Horňák s Pavlem Medynským.

VZÁJEMNÉ ZÁPASY

Na Julisku se Bohemians vrací po pěti letech. Naposledy se v Dejvicích představili v rámci Skupiny o záchranu, kdy si odvezli bod za remízu (1:1). To bylo sedmnácté klání těchto dvou týmů. Lepší statistikou se ve vzájemných konfrontacích pyšní Klokani, kteří svého soupeře z Julisky sedmkrát porazili a šestkrát remizovali. Ve čtyřech případech se mohla radovat Dukla. Mnohem více vyrovnanější je bilance gólů, kterých Bohemka dala devatenáct, naopak Dukla pak o jediný méně.

O nejlepší střelce ve vzájemných zápasech je v obou týmech poskrovnu. V dresu Bohemians mají ze současného kádru po jedné brance Hůlka s Jindřiškem, více mají pouze Dominik Mašek a Robert Neumann. Na opačné straně barikády Petr Rada žádného vyhlášeného specialistu na Klokany nemá. Dvougóloví Tomáš Berger se Zbyňkem Pospěchem sice mají za sebou několik pronásledovatelů, ani jeden ovšem už v Dukle nepůsobí.

LETNÍ ZMĚNY

Odchody:

Daniel Krch (obránce) - konec profesionální kariéry

Lukáš Buchvaldek (záložník) - konec smlouvy (nyní FC Zlín)

David Kozel (záložník) - konec smlouvy (nyní FK Mladá Boleslav)

Michal Škoda (útočník) - konec smlouvy

Příchody:

Matúš Hruška (brankář) - volný hráč (naposledy Dukla Banská Bystrica)

Masimiliano Doda (obránce) - přestup z Palermo FC (Itálie)

Michal Svoboda (obránce) - hostování z SPAL 2013 (Itálie)

Filip Lichý (záložník) - hostování z ŠK Slovan Bratislava (Slovensko)

Lukáš Matějka (útočník) - přestup z FC Viktoria Plzeň

BOHEMIANS PRAHA 1905

Klokani mají za sebou úspěšnou domácí premiéru, v níž porazili Baník Ostrava. Nyní jsou před nimi dvě náročná utkání mimo vlastní teritorium. V prvním venkovním zápase budou čelit pražské Dukle, která naopak ve druhém domácím utkání po sobě se bude snažit vynahradit si porážku z úvodního ligového kola.

Ivan Hašek: „Hned na úvod dostali opravdu těžkého soupeře. Možná se Plzně trochu zalekli a Plzeň nechali hrát. Přesto nepodali úplně špatný výkon. Ten tým se přes léto moc neproměnil. To nám samozřejmě může trochu pomoci. Na druhou stranu jsou ale zase sehraní a vzájemně na sebe zvyklí."

Ligový nováček se na úvod představí dvakrát doma. Po neúspěchu si bude chtít reputaci napravit proti Klokanům: „Když ještě budeme koukat dopředu a přihlédneme k tomu, že v dalším kole jedou na Spartu, stává se z toho našeho utkání velkou šancí ukořistit první ligové body. My ale chceme navázat na náš první zápas, který jsme dokázali vyhrát. O tři body se pokusíme také na Dukle!"

Výhra nad Baníkem dodala Klokanům klid: Věděli jsme, že první zápas může být všelijaký. Naštěstí se nám povedlo ho zvládnout za tři body. Teď se už můžeme soustředit na další zápasy. Čekají nás hned dva venkovní, v nichž si zase můžeme připsat nějaké body do tabulky pravdy."

ZÁPASOVÉ ZAJÍMAVOSTI
  • Bohemka na Julisce vyhrála celkem třikrát. Poslední dvě výhry se zrodily po shodném výsledku (1:0).
  • Oba celky ve vzájemných zápasech dvakrát dohrávaly v početní nevýhodě. Klokani pak proměnili dva pokutové kopy, kdežto pražská Dukla ani jednu.
  • Z kádru Dukly pamatuje poslední vzájemný zápas v lize už jen brankář Jan Šťovíček.