Úvodní foto

01.08.2024

Ostatní

Autor:

Petr Koukal

Zemřel legendární Zdeněk Prokeš

S obrovskou lítostí jsme dnes v Ďolíčku přijali zprávu o úmrtí pana Zdeňka Prokeše. Člen Společenství legend Bohemians a mistr ligy z roku 1983 zemřel ve věku 71 let.

K Botiči dorazil tento Jihočech v roce 1974 a Klokani tím získali na dlouhá léta vynikajícího stopera. Premiéru v lize měl 17. srpna 1974 na Interu Bratislava. Byl to nenápadný, skromný fotbalista, naprosto spolehlivý v defenzivě, ale vždy připravený i k nájezdům na soupeřovu branku. Měl dostatek všeho, co má správný zadák mít. Podával trvale špičkové výkony. Ve své době to byl top hráč na tomto postu u nás i v rámci celé Evropy. Ne nadarmo se stal po odchodu Přemysla Bičovského kapitánem Bohemky. Za Klokany nakonec odkopal 11 sezon, v kterých odehrál 294 prvoligových zápasů a donedávna byl rekordmanem této statistiky. V roce 1983 se stal s Bohemkou mistrem ligy, jednou také vicemistrem, pětkrát vystoupil na pomyslný bronzový stupínek. V evropských pohárech oblékl zelenobílý dres sedmadvacetkrát. Jako Klokan sehrál za národní tým 19 zápasů. Když na velké fotbalové scéně skončil, odešel z ní stejně tiše a neokázale, jak se na ní kdysi objevil.

Jménem klubu Bohemians Praha 1905 vyjadřujeme rodině pana Prokeše a všem pozůstalým naši hlubokou soustrast. V Ďolíčku na tohoto legendárního fotbalistu nikdy nezapomeneme. V domácím utkání se Spartou uctíme jeho památku společnou minutou ticha.