Úvodní foto

20.09.2024

Preview

Autor:

Jan Strýhal

Dlouhou pauzu ukončí duel v Liberci

Bohemka se po dlouhých třech týdnech vrací do akce na ligovém trávníku. V neděli večer svěřenci trenéra Jaroslava Veselého vyběhnou na půdě Slovanu Liberec.

Nezvykle dlouhá přestávka v jinak obvyklém ligovém harmonogramu své další pokračování mít naštěstí nebude. V týdnu se již odehrály dohrávky 6. kola a všechny týmy se už chystají na svůj víkendový program, v jehož rámci se odehraje devátá kapitola letošní ročníku Chance ligy. Právě Klokani budou účinkovat v posledním zápase tohoto víkendu. Nedělní večer přinese jejich souboj s Libercem, který se odehraje na stadionu U Nisy.

Zápas má svůj začátek naplánován na 18:30. V přímém přenosu ho odvysílá stanice O2 TV Sport. Studio s předzápasovým programem naváže na předchozí zápas, v němž se České Budějovice utkají se Spartou. Hlavním sudím nedělního souboje bude Ladislav Szikszay. Na čarách mu budou asistovat Michal Volf s Jiřím Pečenkou. Do místa dění vypravuje klub pro fanoušky autobus, více se dozvíte ZDE.

FC SLOVAN LIBEREC

Konec uplynulé sezony přinesl na severu Čech změny v akcionářské struktuře. S příchodem nového majitele na sebe nenechaly dlouho čekat ani vysoké ambice Slovanu Liberec. Ty znamenaly jako první konec dosavadního kouče Luboše Kozla, jehož na lavičce vystřídal Radoslav Kováč. Pod Ještědem se při posilování kádru nešetřilo, aby Slovan mohl již v této sezoně bojovat o účast v evropských pohárech. V sedmi odehraných zápasech si ale svěřenci kouče Radoslava Kováče zatím nevedou dle představ.

Před vzájemným soubojem s Bohemians je totiž Liberec přímým sousedem Klokanů v tabulce. Osm bodů nasbíral díky dvěma vítězstvím i remízám. Všechny body si odvezl hned v prvním kole z Karviné (3:1), poté doma slavil po souboji s Pardubicemi (3:0). Remízou skončil duel s obrozenou Olomoucí (1:1) a nedávný duel s Viktorií Plzeň (1:1). Body naopak Kováčovi svěřenci odevzdali Teplicím (1:2), s prázdnou odjížděli z Ostravy (0:2) a doma nenašli recept na obranu Slavie (0:1).

HLASY Z KABINY

Marios Pourzitidis: „Určitě se těšíme o poznání více, když se dlouho nehrálo. Dobře jsme potrénovali a zahráli si i modelový zápas. Zatížení tedy jsme a soustředíme se už na soutěžní utkání. To tréninkové utkání jsme odehráli na umělé trávě, což samo o sobě samozřejmě ideální není. Určitě nám ale pomohlo, abychom ten zápas měli. Na domácí prostředí se moc těšíme. Jsem zvědav, jak bude vypadat hřiště po vydatném dešti. Co se týče samotného zápasu s Bohemkou, tak je to jasné. Nesmíme inkasovat branku, ale naopak nějakou vstřelit. Budeme se chtít držet našeho taktického plánu a každopádně zvítězit."

POHLED NA SOUPEŘE

Nový kouč Radoslav Kováč se snaží často praktikovat systém s třemi obránci v různých variantách. Bodové zisky sice tento systém vyloženě nepřinesl, ovšem zdatně v něm čelili pražské Slavii a bod vyválčili proti Plzni. Zlepšit svou statistiku tohoto rozestavení mohli také v Teplicích, ale v závěru inkasovali branku, jež se vymykala ligovým standardům, a tak se do Liberce vraceli bez bodů. Ve hře se Slovan pokouší hrát rychle a přímočaře směrem k brance soupeře. Proti Plzni se několika dobrých pozicích ukázal Višinský, ale nevyužil je ke vstřelení branky. Nebezpečný byl Liberec také ze standardních situací.

VZÁJEMNÉ ZÁPASY

Výjezdy do Liberce nebývaly pro Bohemians vůbec oblíbené, neboť dlouhá léta čekali na vítězství pod Ještědem. Na začátku března 2023 ovšem výhru korunoval Matoušek, který sprintem od vlastního pokutového území pláchl všem obráncům a svůj únik proměnil. Další výhru s Libercem vystřelil Matyáš Kozák gólem v nastaveném čase na začátku loňské sezony. Odvetný duel v Ďolíčku v prosinci skončil bezbrankovou remízou.

Pětačtyřicátý vzájemný duel se v neděli odehraje na stadionu U Nisy. I přes poslední úspěchy Klokanů má stále lepší bilanci Slovan. Duely pod Ještědem přinesly také několik penalt. Čtyři proměnil Liberec, který naopak v Ďolíčku pokutový kop nezahrával. Klokani skórovali doma z penalty dvakrát, ale v Liberci dokonce třikrát.


ZMĚNY V KÁDRU

Odchody:

Olivier Vliegen (brankář) - přestup do KRC Genk (Belgie)

Mohamed Doumbia (záložník) - konec smlouvy

Luka Kulenović (útočník) - přestup do Heracles Almelo (Nizozemsko)

Příchody:

Josef Koželuh (obránce) - přestup z FC Viktoria Plzeň

Denis Halinský (obránce) - hostování z SK Slavia Praha

Dominik Plechatý (obránce) - přestup z AC Sparta Praha

Adam Ševínský (obránce) - hostování z AC Sparta Praha

Michal Hlavatý (záložník) - přestup z FK Pardubice

Marek Icha (záložník) - přestup z SK Slavia Praha

Qëndrim Zyba (záložník) - přestup z KF Ballkani (Kosovo)

Benjamin Nyarko (útočník) - přestup z SV Lafnitz (Rakousko)

BOHEMIANS PRAHA 1905

Klokani se na nedělní zápas chystají také s nejnovější posilou, jíž je brankář Tomáš Frühwald. Slovenský gólman posílil Zelenobílé v reprezentační přestávce.

Proměnu soupeře ze svého pohledu přiblížil Ivan Hašek: Liberec se svými ambicemi netají. Rádi by se pohybovali v první šestce. Kádr k dosažení tohoto cíle kvalitativně mají, ale zatím se jim výsledkově nedaří, jak by si představovali. Nicméně je vidět, že si herní styl začíná pomalu sedat."

Nový trenér Radoslav Kováč se opírá o své bývalé svěřence, ale i mladý kádr: Ve hře jsou stále i vidět prvky z dob bývalého trenéra Luboše Kozla. Snaží se hrát hodně kombinačně, ale také velmi rychle směrem dopředu. Přechod do útoku mají opravdu rychlý."

Před zápasem byl omilostněn Ahmad Ghali, který dostal vysoký trest, ale po jeho prominutí bude moci nastoupit: V přípravě jsme s ním nepočítali. Teď má trenér Kováč víc variant pro výběr sestavy, tak uvidíme, zda ho do ní vrátí."

Bohemians dostali o týden bez zápasu navíc, a tak mohli někteří hráči doléčit zdravotní trable.: Dá se říci, že ano. Také nový brankář Tomáš Frühwald měl více času se aklimatizovat, což je pro všechny určitě dobře."

ZÁPASOVÉ ZAJÍMAVOSTI
  • Ve čtvrtek byl DK LFA omilostněn Ahmad Ghali, který původně měl absentovat 2 měsíce. Disciplinární komise na svém zasedání umožnila nastoupit Ghalimu již proti Bohemians.
  • Klokani v Liberci předchozí dva zápasy vyhráli a v neděli se pokusi navléknout třetí vítězný korálek.
  • Svůj stý ligový gól vstřelil do sítě Klokanů útočník Jan Nezmar, současný sportovní ředitel Slovanu. V neděli se pak mohou fanoušci dočkat stého gólu ve vzájemných střetnutích.
  • V neděli na sebe narazí nejmladší a nejstarší ligový kádr. Liberec má věkový průměr 23,9 let a Bohemians 29,2 let.