Úvodní foto

10.10.2024

Ohlasy

Autor:

Jan Strýhal

Giorgi Meskhi z Gruzie o své kariéře

Posilou B týmu se stal v letní přestávce Giorgi Meskhi, který přestoupil z Liberce. Šikovný záložník s gruzínským původem se rozpovídal o svých fotbalových začátcích a cestování. V zářijové reprezentační přestávce se jeho národní tým utkal podruhé v krátkém sledu s národním týmem České republiky. I na souboje těchto dvou zemí v rozhovoru přišla řeč.

Jaké byly Tvé fotbalové začátky?

Já začal hrát fotbal tady v České republice v pěti letech. Mým prvním klubem byla Sparta Praha. Původem jsem samozřejmě z Gruzie, ale narodil jsem se v Rusku, kde rodiče pracovali. V mých dvou letech jsme se přestěhovali do České republiky.

Kam jsi pokračoval ze Sparty?

Ve Spartě jsem byl do nějakých jedenácti let, což vychází asi na šest let. Ze Sparty jsem šel do Německa, kde jsem rovněž strávil celkem dlouhou dobu. byl jsem na Německé fotbalové škole, odkud jsem zamířil do mládežnického celku Hallescher FC, který hrál Bundesligu napříč kategoriemi.

Přibliž nám Tvou štaci v Německu…

Bylo to tam celkem zajímavé. Fotbal byl podobný tomu, jaký se hraje v České republice. Tedy hodně silový a agresivní styl hry. Dále jsem si zahrál ještě v Gruzii. Naučil jsem se hrát nejen silově, ale také technicky. Když chce někdo hrát v Česku, musí umět obstát v té silovosti a agresivitě.

Jaké byly Tvé další kroky po angažmá v Německu?

Z Německa jsem šel zpět do Ruska. V té době bylo pro Gruzínce dobré hrát v Rusku, odkud se mohli lépe dostat do Evropy. Když začala válka, tak jsem šel zpět do Gruzie, ale jen na rok a půl. Pak jsme se vrátili do České republiky a já začal hrát za B tým Liberce.

Získal jsi zkušenosti s třetí ligou…

Musel jsem přemýšlet, jak mám hrát, abych obstál v těch soubojích, ale zároveň mohl ukázat i svou techniku. Ačkoliv zápasy byly o soubojích, i tak jsem se vždycky snažil hrát technicky.

Gruzie se dostala i na EURO, kde zanechala dobrou stopu…

Bylo to pro mě těžké a moc jsem nevěděl, komu fandit. V České republice žiju už docela dlouho. Pocházím ale z Gruzie, takže v tom vzájemném zápase jsem fandil Gruzii. Chtěl jsem, aby se hrál dobrý fotbal. Pro Gruzii šlo o první účast na šampionátu za třicet let. Celá země byla šťastná. V národním týmu se sešli hráči, kteří hrají na vysokém levelu. Úroveň se zvedla a nějaké týmy Gruzii možná podcenily. Teď na Euru mohla Gruzie ukázat nejen hezký fotbal, ale také že můžou hrát s velkými týmy jakým je třeba Portugalsko.

Co jsi říkal zářijovému zápasu, kdy se Česko utkalo s Gruzií v Lize národů?

Utkání se mi líbilo moc. Musím přiznat, že jsem něco takového nečekal. Čtyři branky byly nad mé očekávání. Spíše jsem si myslel, že nás Česko přetlačí silovostí a agresivitou. Začátek byl hektický, ale postupem času jsme se dostávali na míč a ukázali kvalitu i techniku. V zápase rozhodl charakter, kdy Gruzie chtěla víc vyhrát.