22.09.2024

Report

Bohemka v Liberci potřetí v řadě bodovala

Klokani začali pod Ještědem skvěle, už ve třetí minutě akci Matouška dovedl do gólového zakončení Kovařík. Ještě v první půli Liberec otočil proměněnou penaltou Tupty a trefou Ichy. Ve druhém poločase padl jediný gól. Na svědomí ho měl střídající Vladimír Zeman, pro kterého šlo o premiérovou branku v lize.

Deváté kolo zakončil souboj Liberce s Bohemians na stadionu U Nisy. Domácí kouč Kováč do základní jedenáctky poprvé v sezoně nasadil Qëndrima Zybu. Na straně Klokanů premiérový start čekal nového brankáře Tomáše Frühwalda. Uprostřed obranné trojice podruhé v řadě nastoupil Petrák. Na pravém kraji hřiště se ukázal Pleštil při svém první startu v základní jedenáctce. Opačná strana hřiště patřila Kovaříkovi. Zkušený univerzál se vrátil po absenci zaviněné zraněním z duelu se Spartou. K dispozici už byl také Vojtěch Smrž, který zaujal prostor uprostřed hřiště vedle Čermáka.

Hostující Bohemka udeřila velmi brzy. Hůlka držel míč v moci na polovině hřiště a předal ho Matouškovi. Křídelník Pražanů si věřil na Ichu, podél kterého se protáhl do pokutového území, aby nahrál pod sebe před branku. Jeho myšlenku předvídal Kovařík, který si naběhl na přední tyč, kde míč usměrnil do sítě efektní patičkou.

Než se domácí dostali do souvislejšího tlaku, dokázali srovnat. Višinský předal balon doprava Ichovi, jehož centr si hledal Hlavatý, ale zadní tyč zavíral Kayondo. To se mu vyplatilo, když se dostal do kontaktu s bránícím Pleštilem. Reakce hlavního sudího byla bleskurychlá, následoval pokutový kop pro Liberec, jehož exekuce se ujal kapitán Tupta. Slovenský reprezentant si vybral pravý dolní roh a mohl slavit vyrovnávací gól.

Domácí tým se snažil diktovat tempo hry, ale přes pozornou defenzivu Klokanů se před Frühwalda nedostával. Brankou naopak skončila nenápadná situace. Křížný pas Pourzitidise stihl ještě na hrací ploše Tupta. Autor první branky Liberce využil nabídky Kayonda, jemuž také přihrál. Ugandský wingbek se dlouho nerozmýšlel, téměř ihned poslal do pokutového území prudký kroucený centr. Před gólmanem Bohemky se snažili zakončovat Nyarko s Višinským, avšak ani jeden balon nezasáhli. Míč proletěl až na zadní tyč, jíž předpisově zavíral Icha, který dopravil hrací předmět do odkryté branky.

Klokani nemuseli dlouho zůstat opaření z nastalého stavu. Nyarko svým nedovoleným zákrokem na Hybše dopřál Bohemce přímý kop. K míči se postavil Kovařík, jehož pověstná levačka vyslala na branku z pětadvaceti metrů krásnou pumelici, jež padala rychle pod břevno. Tam se ovšem skvěle vyšrouboval také gólman Bačkovský, který ránu fantasticky vytáhl na roh. Domácí ho odvrátili, ovšem útočná snaha Bohemky pokračovala. Za centrem se vydal strážce liberecké branky, zvládl ho posunout před sebe, kde se balonu ujal Yusuf. Útočník z Bahrajnu pálil koníčkem o zem, bohužel jeho pokus skončil nad brankou. Do kabin si těsný náskok odnesl domácí Liberec.

Druhé dějství začalo příležitostí svěřenců Radoslava Kováče. Před Petráka se na hranici šestnáctky dostal Tupta. Slovenský útočník vybídl přihrávkou nabíhajícího Hlavatého. Špílmachr domácích mířil po zemi k pravé tyči, jenže střelu skvěle vyrazil Frühwald na roh. Na opačné straně hřiště se ukázal střídající Adam Kadlec. Mladý zadák číhal za šestnáctkou, kam mu nabil proti noze Pleštil. Hráč se sedmadvacítkou na zádech se opřel silou do balonu, ovšem Bačkovský u své levé tyče včas hbitým skokem zasáhl. Pražané potřebovali srovnat, což naopak otevíralo možnosti pro rychlé protiútoky hbitým hráčům Liberce.

Jednu takovou šanci se pokoušel využít Nyarko. Útočník z Ghany hledal pod sebou Tuptu, což přečetl brankář Bohemians, když přihrávku sebral do náruče. Strážce branky Klokanů se musel držet i nadále v plné koncentraci. Halinský pasem oslovil Tuptu, od kterého na hranici šestnáctky putoval balon k Višinskému. Šikovný záložník si navedl míč na levou nohu, jíž také vypálil, ovšem Frühwald bez sebemenších potíží ránu chytil.

Vyrovnání se Bohemians dočkali dvacet minut před koncem. Nejprve využili nepřesvědčivého zákroku Pourzitidise, díky čemuž získali míč. Na levé straně zakombinovali Kovařík, Hrubý a Hybš. Poslední jmenovaný poblíž vlastní lavičky poslal balon do pokutového území. Žolík Zeman ve vzduchu předčil stopera Preislera, umístil hlavou míč k pravé tyči a vydal se oslavit svou premiérovou branku v nejvyšší soutěži.

Záhy se Klokani radovali znovu. Odražený míč si za šestnáctkou našel Adam Kadlec. Ten si vzpomněl na svou ránu z úvodu druhé půle, a tak i tentokrát pálil. Do prudkého nástřelu se na zadní tyči ve skluzu položil Hrubý, který dopravil míč do sítě. Radost ale překazil zdvižený praporek asistenta na pomezí, který signalizoval ofsajdové postavení Hrubého. Stejný příběh se opakoval také před Frühwaldem. Čerstvý Letenay se pohyboval na hraně ofsajdové linie. Dostal přihrávku, přehodil si balon na pravou nohu a parádní technickou střelou potřetí rozvlnil síť branky Klokanů. Asistent hlavního rozhodčího si tentokrát dal trochu na čas, ale poté přece jen dal na vědomí, že gól nebyl regulérní.

Nastavený čas už přes ofenzivní snahu branku nenabídl, a tak Bohemka potřetí v řadě bere pod Ještědem bodový zisk. Po dvou výhrách si nyní odváží bod za remízu.

Ohlasy

Radoslav Kováč

FC Slovan Liberec

Hrozně mě mrzí, že jsme dnes nevyhráli. Považuji to za ztrátu dvou bodů. Měli jsme dost situací, z nichž šlo dát další gól, ale bohužel se při řešení trápíme. Potom předvedeme takové lehkovážné bránění, jako tomu bylo u vyrovnávací branky Bohemky. Už jsme takhle doma remizovali i s Olomoucí. Mrzí mě, že takové zápasy nedokážeme doma převrátit na svou stranu. Takhle ty body ztrácíme a je jich málo.

Jaroslav Veselý

Bohemians Praha 1905

Byl to zajímavý zápas, který nabídl hodně vzruchu. Dle průběhu je remíza zasloužená. Oba týmy uvidí, že utkání šlo vyhrát, ale musíme i koukat na fakt, že šlo také prohrát. Je to bod ze hřiště soupeře, takže ho musíme brát. Začali jsme dobře, povedlo se vstřelit gól, po němž jsme hru kontrolovali, i když Liberec více držel balon. Mezi penaltou a druhou inkasovanou brankou to byla naše nejhorší pasáž. Nakonec se nám povedlo srovnat, to jsme se už zase dostávali více na dostřel liberecké brance. Bod brát musíme.