Úvodní foto

18.05.2024

Preview

Podruhé na jaře Bohemka vyrazí do Zlína

Bohemka se na zlínské Letné představí v neděli večer.

Jen krátce po čtvrteční prohře s Karvinou už se musí Bohemians soustředit na další ligový zápas. Na závěr celého se vydají na svůj poslední výjezd v rámci probíhající prvoligové sezony. V neděli se představí na půdě Zlína, v jehož případě se jedná o další důležitý souboj. Liga se blíží ke svému konci a drtivou většinu týmů čeká předposlední zápas. Soupeř Klokanů však bude usilovat o to, aby tomu v jeho případě tak nebylo.

Zápas mezi Zlínem a Bohemians bude hostit stadion Ševců v neděli od 17 hodin. Jako hlavní rozhodčí byl delegován Karel Rouček, jeho asistenty budou Petr Caletka a Jan Hurych. Přímý přenos utkání 4. kola Skupiny o záchranu nabídne O2 TV na své stanici O2 TV Fotbal. Vstupenky do všech sektorů stadionu Letná se prodávají za jednotných 50 Kč. Zakoupit s předstihem si je fanoušci můžou na internetu.

FC ZLÍN

Jsou to právě dva měsíce, kdy Zlín v boji o záchranu doma hostil Bohemians. Ti měli dlouho ke třem bodům blíže, nakonec se museli spokojit se ziskem toho jediného (2:2). Svou cestu za záchranou podpořili i úspěchem s Olomoucí (3:2). V závěrečných třech kolech základní části ale bodovali jen remízami s Pardubicemi (1:1) a v Jablonci (0:0). Poslední kolo neslo s sebou pikantní náboj, neboť Ševci si to v přímém souboji o vyhnutí se poslednímu místu rozdali s Karvinou. Osudným se jim stal protiútok po vlastním rohovém kopu, který zakončil jedinou trefou duelu Regáli (0:1), a tak do nadstavby šel z šestnácté příčky právě Zlín.
Zlín - Bohemians 2:2 (0:1)
V úvodu Skupiny o záchranu si Ševci v podstatě zopakovali souboje ze závěru základní části. Hned k prvnímu klání zavítali do Pardubic, s nimiž se nedávno utkali právě doma. Kouč. Bronislav Červenka na podzim zažil první vítěznou radost u Ševců právě na místním Letním stadionu, jenže tentokrát už body Zlín neodvezl (0:2). Následně došlo na souboj s Karvinou, nyní už na stadionu Slezanů. Situace Ševců vypadala po první půli zle, neboť ztráceli už dvě branky, ale Bartošák po pauze dvěma údery zařídil dělbu bodů. Ve čtvrtek se Zlín poprvé v nadstavbě představil i doma. Z duelu s Českými Budějovicemi vytěžil bod (1:1).
ROZBOR SOUPEŘE
Zlín jako jeden z mála týmů preferuje tradiční rozestavení se čtyřmi obránci. Nejčastěji volí trenér formaci 4 - 2 - 3 - 1. Ovšem v Pardubicích vyrukoval i s variantou se dvěma hrotovými útočníky, stejně jako ve druhém poločase v Karviné, kdy potřebovali Ševci dotáhnout manko. v posledních zápasech si Zlín dvakrát vyzkoušel hru bez jednoho hráče, neboť v Jablonci a doma s Jihočechy dohrával v početní nevýhodě.
Vcelku pravidelně dává kouč Červenka ve středu hřiště prostor devatenáctiletému Bužkovi. Naposledy vedle mládežnického reprezentanta naskočil španělský záložník González, jehož v průběhu utkání nahradil Tkáč. I nadále využívá trenérský štáb Zlína také ofenzivních předností stopera Černína. Ten se už postaral o zvrat proti Klokanům. na druhou půli s Karvinou se znovu vydal na hrot útoku, což Zlínu přineslo kýžené ovoce.
VZÁJEMNÉ ZÁPASY
V neděli dojde již k osmadvacátému vzájemnému zápasu Bohemky a Zlína. Od posledního postupu Ševců do nejvyšší soutěže v Ďolíčku mohli kvitovat jejich přítomnost, neboť až na pár případů se dařilo Klokanům v těchto zápasech pravidelně bodovat. Nejednou Pražané potkali Zlín v momentě, kdy nutně potřebovali uspět. Bylo tomu tak v sezoně 2018/2019, kdy měli Klokani náskok na poslední místo jen tříbodový, ovšem výhrou na Letné zapsali důležitý přírůstek do své sbírky.
Oba zápasy v této sezoně skončily dělbou bodů. Na podzim se Zlín potácel na posledním místě, ale dokázal v Ďolíčku uhrát čisté konto, které pro něj znamenalo bod za remízu (0:0). Na jaře vykročili na Letné vstříc potřebným bodům Klokani už v první půli, kdy vedení zajistil Prekop. Ve druhém poločase následoval návrat Ondřeje Petráka na trávník a po malé chvilce samotný navrátilec hlavou zvýšil vedení Pražanů. Jenže Zlín ještě ve zbývajícím čase stihl dvougólové manko dorovnat, ba málem i otočit. To se naštěstí nestalo, a tak se na Letné zrodila remíza.


BOHEMIANS PRAHA 1905

Z KABINY KLOKANŮ
Klokani ve čtvrtek utrpěli porážku s Karvinou, ale nyní se musí rychle zkonsolidovat. Asistent trenera Ivan Hašek upozornil, co musí Klokani do nedělního zápasu změnit: „Utkání s Karvinou nám vůbec nevyšlo. Soupeř ukázal velkou chuť, chtěl vyhrát více, než my a bohužel se mu to také podařilo. Musíme se teď zmobilizovat a dát do nedělního zápasu více vůle po vítězství."
Zlín v nadstavbě zatím získal dva body a pokaždé musel dotahovat: „Ten tlak je nepříjemný. Sami jsme tuto situaci zažili před dvěma lety. Musí se vás také držet trošku štěstí, ale také se nesmíte dopouštět chyb. Navíc nyní jsou v tom boji namočená hned tři mužstva, takže ten tlak na výsledky je znát o to více. Karty jsou rozdané jasně a nikdo nechce na tom posledním místě skončit."
Bohemka se ve Zlíně naposledy představila před dvěma měsíci: „Ve Zlíně jsme odehráli dobrý zápas. Dali jsme dva góly, ale bohužel za toho vedení 2:0 jsme se hodně zatáhli a domácí dokázali vyrovnat. Bylo by dobré navázat po herní stránce na zápas navázat, ovšem s tím rozdílem, abychom dovedli duel do vítězného konce."

Ze sestavy Klokanů v posledních zápasech vypadli Vondra, Kovařík a naposledy odstoupil ze hry Matoušek: „Kvůli zranění nám teď chyběl ještě Petrák. Navíc karetní trest nepustil do hry Prekopa s Hybšem, k tomu ještě je několik kluků zraněných dlouhodobě. Náš zdravotní stav stále není ideální, což se bohužel zřetelně projevuje také na našem herním projevu."
ZÁPASOVÉ ZAJÍMAVOSTI
Ve čtvrtečním zápase se trenéru Červenkovi vykartovali dva hráči. V neděli nebude moci počítat se zkušeným Antonínem Fantišem a talentovaným Tomem Slončíkem.
Záložník Robert Hrubý odehrál za Zlín 58 zápasů a před touto sezonou právě od Ševců přišel do Bohemians. Navíc ve. čtvrtek nastoupil do svého 260. zápasu.
Z podoby současných kádrů se o pozici nejlepšího střelce ve vzájemných zápasech dělí zlínský stoper Dominik Simerský a záložník Tom Slončík. Oba vstřelili shodně dvě branky. Pro mladíka ve službách Zlína šlo dokonce o premiérovou trefu v nejvyšší soutěži.
Bilance gólů při zápasech na Letné je téměř vyrovnaná. Bohemka na tamním stadionu skórovala devatenáctkrát a celkem osmnáct branek inkasovala