Úvodní foto

21.06.2024

Novinka

Ivan Hašek o startu letní přípravy i změnách

Asistent trenéra Ivan Hašek po prvním společném tréninku okomentoval změny v kádru směrem dovnitř i ven. Člen trenérského štábu prozradil plány pro letní přípravu a přiblížil také aktuální zdravotní stav celého týmu.

Máme za sebou úvodní tréninky přípravy. Jak jste se těšili?

Já osobně jsem už jako hráč nemohl v ten den, kdy příprava začínala, dospat. Jinak tomu nebylo ani tentokrát. Vždycky se těším na lidi z toho kolektivu. Věřím, že to mají hráči podobně. Máme teď léto, je hezké počasí a trénujeme na dobře připraveném hřišti. Doufám, že toho využijeme a na sezonu se dobře nachystáme.

V jakém hráčském stavu jsme začali letní přípravu?

Pár hráčů se nám po zranění zotavilo, ovšem několik kluků ještě k dispozici nemáme. Zaznamenali jsme také několik odchodů, které se udály ještě před startem přípravného období. Kádr je nyní ustálený a z hlediska počtu užší oproti minulé sezoně. Uvidíme, zda nás ještě někdo posílí, či případně i opustí. Na to je nyní čas. Pracujeme s tím, co máme a početně jsme na tom dobře.

Do tréninku se zapojili už také noví hráči…

Můžeme asi konstatovat, že nový je pouze Dominik Pleštil, kterého úplně neznáme. Podle prvního tréninku ho vidím jako pracovitého hráče, není to žádný flákač. Známe naopak Vencu Drchala s Alešem Čermákem. Už u nás nedávno působili, takže víme, jak s nimi pracovat. V tréninku je i Vladimír Zeman, který má za sebou hostování ve druhé lize. Věříme, že všichni budou pro tým přínosem a pomůžou nám.

Na jakou pozici počítáte s Dominikem Pleštilem?

Jeho obrovská výhoda je právě univerzálnost. Může hrát na pozici halfbeka, křídelního hráče, ale i na samotném hrotu útoku. Sedí mu to všude. Viděli jsme, jak si na různých pozicích vedl ještě v dresu Jablonce. Vypadal velice slušně a věřím, že pro nás bude posilou.

Aleš Čermák s Václavem Drchalem byli součástí úspěšného týmu z předminulé sezony. Byl to jeden z hlavních důvodů, proč jsme je přiváděli?

Ti kluci mají svou kvalitu. Když se naskytla možnost je dostat k nám, je jedině dobře, že se nám to podařilo dovést do zdárného konce.

Odešlo několik hráčů. Byly některé odchody předpokládané?

Odchodů je relativně dost, ale na druhou stranu jsme v kádru měli dost kluků. Bohužel se jich i dost potýkalo se zdravotními problémy. Z toho výčtu odchodů byly některé očekávané. Nabídka na Erika přišla už dříve a věděli jsme o ní my i on. To samé platí pro Dana Köstla, jemuž může odchod pomoci herně i psychicky. Další odchody nebyly vyloženě překvapivé. Michal Beran avizoval, že chce změnit působiště, smlouva skončila Davidu Puškáčovi, stejně jako hostování Matyáše Kozáka a Davida Hufa. U Tomáše Necida jsme rovněž čekali, že odejde do jiného klubu a opustil nás i brankář Jakub Šiman. Z celkového úhlu pohledu není tohle složení vyloženě překvapivé. Jak jsem už jsem zmiňoval, rozhoduje kvalita hráčů.

Léčí na startu přípravy někdo ještě zdravotní trable?

Martin Hála má stále problémy s achillovou patou, které si přivodil v závěru sezony. Bohužel on do začátku přípravy nezasáhne. Uvidíme, jak se bude jeho zdravotní stav vyvíjet. Denis Vala se vrací po dlouhodobém zranění. Není to ještě na plný trénink, ale už dělá některá cvičení na hřišti. Brankář Roman Valeš se také léčí ze zranění z loňské sezony a doufáme, že bude brzy k dispozici. Netrénoval s námi ještě Milan Ristovski, u něhož je důvod absence jiný. Vzhledem k tomu, že po sezoně absolvoval reprezentační sraz, tak má prodlouženou letní pauzu a připojí se k nám později.

Do přípravy jsme vstoupili bez hlavního trenéra, který si plní povinnosti u národního týmu. Bylo skládání náplně složitější?

V dnešní době není úplně problém se spojit i na dálku a dát si dohromady potřebnou náplň. Tuhle fázi přípravy má pod sebou kondiční trenér Ruda Rondzik. Dá nám potřebné noty a co konkrétně my pak na hřišti uděláme, tak to už je jen na nás.

Letos si na přípravné zápasy počkáme až na soustředění. Co nás vedlo k tomuto modelu?

Chceme navázat na letní přípravu z předešlých let, kdy se tato volba ukázala jako správná. Máme naplánované modelové utkání, takže vyloženě bez zápasu nebudeme. Můžeme si ho pohlídat. Věřím, že je pro nás tahle varianta lepší, než hrát se soupeřem z druhé ligy pod nějakým tlakem.

O čem je samotný začátek přípravy? Jde hlavně o kondici?

Hráči dostali individuální plán, který si plnili ještě v době své dovolené. Do zápřahu se už tedy dostali. Párkrát budeme trénovat i dvoufázově. Primárně jsme samozřejmě na hřišti. V případě dvoufázových tréninků pak tu druhou fázi kluci absolvují v gymu. V gesci je má právě Ruda Rondzik, jenž s kluky dělá silová cvičení. Začátek přípravy je samozřejmě o fyzické stránce, ale už jsme do tréninku zanesli i taktické věci. Ty se musí opakovat pořád.

Na soustředění nás čekají tři zápasy a strávíme ho znovu ve Slovinsku…

Minulý rok jsme tam byli moc spokojení. Co jsme chtěli, to jsme ve i Slovinsku dostali. Nyní se naskytla možnost utkat se s takto kvalitními soupeři. Čekají nás vynikající prověrky. Zápasů nemusí být v přípravě mnoho, ale jde o kvalitu protivníků. Ta je mnohem důležitější.

Na soustředění odcestujeme na začátku července. Počítáte pro herní kemp nyní se všemi?

V tuto chvíli nepočítáme se scénářem, že bychom měli někoho škrtat a redukovat kádr. Současný kádr by měl odjet i na soustředění. Promluvit do toho můžou i případné příchody, ale to uvidíme až časem, jak se případná jednání pohnou.