Úvodní foto

06.07.2024

Novinka

Autor:

Petr Koukal

V neděli vyzveme místo Záhřebu srbský Kruševac

Druhé přípravné utkání na slovinském soustředění sehrajeme v neděli 7. července proti novému soupeři. Lokomotivu Záhřeb nahradí srbský FK Napredak Kruševac.

Během letního i zimního soustředění dochází k situacím, kdy se z různých příčin mění okolnosti přípravných zápasů. Někdy je to změna hřiště, jindy čas výkopu. A občas dojde i ke změně soupeře. Právě to se nyní z organizačních důvodů děje i v rámci přípravného kempu Bohemians ve Slovinsku. Původně naplánovaný zápas na neděli 7. července od 17:30 v Ptuji zůstává platný, ovšem místo Lokomotivy Záhřeb se Klokani utkají se srbským celkem FK Napredak Kruševac.

FK NAPREDAK KRUŠEVAC

Klub sídlí v sedmdesátitisícovém městě Kruševac ve střední části Srbska a byl založen na konci roku 1946. Napredak v srbštině znamená pokrok a klubu se přezdívá Čarapani, česky Ponožkáři. V sezoně 1979/1980 se Kruševac umístil na senzačním 4. místě a zahrál si stejně jako Bohemka tehdejší Pohár UEFA. Narozdíl od Klokanů ovšem Napredak nestačil v 1. kole na Dynamo Dresden a po dvou prohrách 0:1 se s Evropou rozloučil. Bohemians tenkrát porazili Sporting Gijón 4:3 a postoupili do 2. kola, kde vystavil stopku anglický Ipswich Town (0:3 a 2:0).

V sezoně 1999/2000 dosáhl Napredak svého největšího úspěchu v domácí soutěži, a to dosažení finále Jugoslávského poháru 2000, které však prohrál se srbským gigantem CZ Bělehrad. Účast ve finále národního poháru mu ovšem vynesla další start v Poháru UEFA v sezoně 2000/2001. Tentokrát byl tým o něco úspěšnější než při první účasti, když v prvním kole vyřadil estonský Viljandi Tulevik, ale ve druhém vypadl s řeckým OFI Kréta.

V posledním ročníku skončil FK Napredak Kruševac přesně v polovině srbské SuperLigy na 8. místě, čímž si zajistil účast ve skupině o titul. Tam ale v dalších sedmi zápasech získal jen bod za remízu 3:3 s Partizanem Bělehrad. Poslední tři ligová kola dopadla pro Čarapany nelichotivou bilancí tří porážek při skóre 0:15 včetně prohry 0:4 s mistrovským CZ Bělehrad. V rámci letní přípravy si Napredak připsal výhru 3:1 nad nováčkem maďarské ligy Nyiregyhazou. Své domácí zápasy hraje na stadionu Mladost s kapacitou přes 10 tisíc diváků, který je jedním ze stadionů srbské reprezentace do 21 let.

Titulní foto: Facebook FK Napredak Kruševac