Úvodní foto

08.07.2024

Výjezdové info

Autor:

Petr Koukal

Vyražte za Bohemkou do Vídně

Ve středu dopoledne hraje Bohemka ve Vídni se slavnou Austrií. Utkání bude hostit Generali Arena, tedy hlavní stadion vídeňského klubu.

Třetí a poslední zápas v rámci soustředění odehrají Bohemians ve středu dopoledne po cestě zpět do vlasti. Už v úterý večer se celá výprava přesune ze Slovinska do rakouské metropole, kde druhý den dopoledne od 11 hodin vyzve domácí Austrii Vídeň. Zápas se hraje na hlavním stadionu a pro fanoušky bude přístupný zcela zdarma. Máte-li čas za Bohemkou do Vídně vyrazit, rádi vás uvidíme.

GENERALI ARENA VÍDEŇ

Franz Horr Stadion nebo pro mezinárodní zápasy Viola Park. I takové názvy vídeňský stánek s kapacitou 17 500 diváků používá či v minulosti používal. Dříve se mu přezdívalo České srdce, protože původně zde sídlil fotbalový klub českých emigrantů. Adresa stadionu je Horrplatz 1, Vídeň. Pokud pojedete osobním automobilem, parkování je doporučené na parkovišti přímo před stadionem, které je dostupné z ulice Horrplatz. Pokud plánujete cestu veřejnou dopravou, doporučujeme využít vlak rj 71 Vindobona, který z pražského Hlavního nádraží odjíždí ve středu 10. července ve 4:42 a do Vídně dorazí ve 8:49. Autobusový spoj operuje společnost FlixBus s odjezdem z Prahy-Florence ve 4:50 a příjezdem do Vídně v 9:15. Nejjednodušší způsob, jak se dostat na stadion, je využít linku metra U1. Necelých 300 metrů od vídeňského vlakového nádraží je stanice metra Südtiroler Platz, ze které pojedete na stanici Altes Landgut, která se nachází v bezprostřední blízkosti stadion. Na stadionu lze platit pouze bezhotovostně. Informace o otevřených provozovnách během přípravného zápasu ovšem potvrzené nemáme.

FK AUSTRIA VÍDEŇ

Historicky nejúspěšnější rakouský klub, který 24x zvítězili v domácí nejvyšší soutěži a 27x ovládl rakouský pohár, byl založen v roce 1911. Svůj zatím poslední rakouský titul získali v sezoně 2012/2013 a v posledním ročníku rakouské Bundesligy skončili ve středu tabulky na 8. místě. V následném play off o Konferenční ligu ovšem dokázala uspět a na přelomu července a srpna se utká v kvalifikaci Konferenční ligy s finským Ilves Tampere. Společně s Rapidem Vídeň je Austria jedním ze dvou klubů, které nikdy za celou svoji historii nesestoupily z rakouské nejvyšší soutěže. V minulosti se na soupisce Austrie objevilo také několik Čechů, například Tomáš Jun, David Lafata nebo Libor Sionko. Mezi největší ikony kluby patří Matthias Sindelar, rodným jménem Matěj Šindelář, který se v roce 1903 narodil na Moravě. Jeho rodina se následně odstěhovala do Vídně, kde žili v české čtvrti Favoriten. Právě tato čtvrť je domovem klubu Austria Vídeň a Šindelář se stal jejich velkou oporou. Na Mistrovství světa 1934 byl vyhlášen druhým nejlepším hráčem šampionátu. V letech 1933 a 1936 vyhrála Austria Mitropa Cup a v roce 1978 se probojovala až do finále Poháru vítězů pohárů, kde nestačila na belgický Anderlecht a po porážce 0:4 získala stříbrné medaile.