Úvodní foto

22.08.2024

Preview

Autor:

Jan Strýhal

Bohemka doma přivítá Jablonec

V šestém ligovém kole přijede do Ďolíčku soupeř ze severu Čech. O další domácí body budou Klokani bojovat s Jabloncem. Duel šestého ligového kola začne v sobotu ve 14:30.

Se ziskem sedmi bodů a vyrovnaným skóre 5:5 se Klokani chystají na další ligový souboj. V úvodních pěti kolech zažili dvakrát radost z vítězství, shodou okolností v obou případech ve stejném poměru - 2:1. Dva neúspěchy přinesly zápasy s pražskými celky. Mistrovskou Spartou (2:1), ještě předtím podlehli Zelenobílí nováčkovi z Julisky, dejvické Dukle Praha (0:1). Remízou skončilo utkání v Uherském Hradišti, kde se diváci branky nedočkali (0:0). Nyní je před Bohemians souboj s Jabloncem. Celek ze severu Čech má na kontě stejný počet bodů, jako právě Bohemians. Ve prospěch Jablonce hovoří lepší skóre při pěti vstřelených a třech inkasovaných brankách.

Souboj dvou zelenobílých týmů zahájí v sobotu program šestého kola Chance ligy. Úvodní výkop je naplánován již na 14:30. O zahajovací hvizd se postará Lukáš Nehasil, který byl v roli hlavního sudího už u derby na Julisce, před týdnem dohlížel na utkání Bohemky v Karviné u videa. V roli asistentů se v Ďolíčku představí Tomáš Mokrusch s Jakubem Hrabovským. Už samozřejmostí je, že utkání v přímém přenosu nabídne stanice O2 TV Sport. Brány Ďolíčku se divákům otevřou ve 13 hodin. Na Náměstíčku si budou moci vychutnat pozdní oběd, či si z dostupné nabídky dopřát sladkou tečku v podobě dobré kávy a zmrzliny. Z řad aktivit nebude chybět stánek GWF, kde si děti budou moci vyrobit tričko, vlajku, ale třeba i vlastní samolepku. Od jedné hodiny odpolední budou v prodeji na pokladnách vstupenky na utkání. Ty pořídíte i v online předprodeji do pátečních 23:59 za levnější ceny.


FK JABLONEC

Severočeši v posledních letech zažívali horší období, než na které bývali dříve na Střelnici zvyklí. Ve třech ligových sezonách po sobě se v nadstavbě hrála na severu Čech pouze Skupina o udržení. Ve všech třech ročnících vedl tým jiný kouč. Také během tohoto léta se lodivod Severočechů změnil. Do role hlavního trenéra byl jmenován Luboš Kozel. Třiapadesátiletý kouč se svým novým týmem zavítal na soustředění do Itálie. Na území Jižního Tyrolska sehrál Jablonec přípravné zápasy s rumunským FC Botosani (2:3), chorvatským Osijekem (0:1) a rakouským Wackerem Innsbruck (7:0).

Úvod nového ligového ročníku přichystal týmu kolem Jakuba Martince vskutku nabitý los. Hned v úvodních pěti kolech totiž Jablonec čelil čtyřem pohárovým zástupcům, proti nimž si vedl velmi dobře. Už v prvním kole doma porazil Mladou Boleslav s čistým kontem a proti Viktorii Plzeň uhrál remízu, přičemž znovu v kolonce obdržených branek svítila ke spokojenosti brankáře Hanuše nula (0:0). Bez bodového zisku odjeli Severočeši z horké půdy Baníku Ostrava (0:1). Další čisté konto si naopak Jablonec připsal na Dukle, kde dokázal zvítězit (2:0). Gólman Hanuš zlikvidoval pár minut před koncem pokutový kop. V posledním ligovém kole na Střelnici dorazila pražská Sparta. Dramatickému souboji dodala ještě větší náboj korigující branka Martince v závěru utkání, ale přesto se ze zisku tří bodů radovali Letenští.

HLASY Z KABINY

Jablonec si bude chtít v Ďolíčku napravit reputaci po poslední prohře, jak podotkl trenér Luboš Kozel: „Prohráli jsme doma, i když se Spartou, ale je to minus tři body do tabulky pravdy. Máme teď dva zápasy venku a chceme body získat zpět. Chceme se o to pokusit už teď na Bohemce. Nečeká nás nic lehkého, jsou tam těžké zápasy. Bohemka je nepříjemná, ukázala to i se Spartou. Musíme se připravit na atypickou atmosféru, soubojovost a agresivitu a momentálně na rychlost domácích útočníků, v čemž jsou teď silní.“

POHLED NA SOUPEŘE

V prvním zápase trenér Luboš Kozel vsadil na letní posilu Michala Berana, ale dále také na Cedidlu se Schánělcem. Na Mladou Boleslav nastoupil Jablonec v tradičním systému 4 - 2 - 3 - 1, vytvořil si také dostatečné množství šancí a dovedl utkání k zisku tří bodů. Do dalších kol už vsadil trenérský štáb na tříobráncový systém. Pozice na krajích hřiště připadly Tchanturishvilimu a Polidarovi. První jmenovaný má už na kontě osmnáct přihrávek do pokutového území, Polidar pak o dvě méně.

VZÁJEMNÉ ZÁPASY

Bohemka se v sobotu utká s Jabloncem v samostatné české nejvyšší soutěži po pětačtyřicáté. V této historické jsou lepší Severočeši. Ti vyhráli celou polovinu vzájemných soubojů. Ze zbylého množství dvaadvaceti zápasů jich jedenáct skončilo remízou, stejný počet utkání znamenal tří body pro Bohemians. Právě Klokani si drží vzácnou sérii bez porážky v soubojích s Jabloncem, s nímž už šest zápasů po sobě dokázali bodovat. Čtyři utkání z této šestice navíc skončila vítězstvím Bohemky.

V minulé sezoně se Bohemka utkala s Jabloncem dokonce třikrát. Na podzim vyhrála na Střelnici brankou Prekopa (1:0), když ve druhém poločase přežila velký tlak domácího týmu. V jarní části góly Berana s Hůlkou daly vynikající základ ke konečnému velikonočnímu vítězství. Ve Skupině o záchranu poté duel hraný v Ďolíčku skončil remízou (1:1).

ZMĚNY V KÁDRU

Odchody:

Vilém Fendrich (brankář) - hostování v SK Dynamo České Budějovice

Miloš Kratochvíl (záložník) - přestup do FC Spartak Trnava (Slovensko)

Dominik Pleštil (záložník) - konec smlouvy (nyní Bohemians Praha 1905)

Václav Drchal (útočník) - přestup do Bohemians Praha 1905

Matěj Náprstek (útočník) - přestup do FC Hradec Králové

Příchody:

Klemen Mihelak (brankář) - přestup z NŠ Mura (Slovinsko)

Martin Cedidla (obránce) - přestup z FC Zlín

Michal Beran (záložník) - přestup z SK Slavia Praha

Jan Fortelný (záložník) - přestup z AC Sparta Praha

Dudu Nardini (záložník) - volný hráč (naposledy Othellos Athienou - Kypr)

Jan Suchan (záložník) - přestup z SK Dynamo České Budějovice

David Puškáč (útočník) - volný hráč (naposledy Bohemians Praha 1905)


BOHEMIANS PRAHA 1905

Klokani si v domácím prostředí připsali po výhře a porážce. O body je v Ďolíčku naposledy obrala pražská Sparta. Na tuto ztrátu zareagovali Bohemians výborně, když si vítězství naopak přivezli z Karviné (2:1). Před svěřenci trenéra Jaroslava Veselého stojí další úkol. Jím je potvrdit body ze hřiště soupeře také doma.

Asistent trenéra Ivan Hašek poukázal na nové prvky ve hře Jablonce: „Ten rozdíl oproti minulému roku je určitě vidět. Svůj rukopis přinesl nový trenér Luboš Kozel. Další novinkou je postavení Martince ve stoperské trojici. Máme za sebou zatím pět kol. Jablonec dokázal hrát vyrovnané partie i s předními týmy tabulky. Dá se říci, že mají kvalitní mužstvo a určitě se budou chtíti pohybovat v těch vrchních patrech tabulky."

V obou týmech působí hráči, kteří ještě v minulé sezoně hájili barvy svého sobotního soupeře: „To se teprve uvidí, zda budou mít větší motivaci. Atmosféra bývá v Ďolíčku vždycky bouřlivá, což může na motivaci přidat. Všichni jsou to profíci a věřím, že to na nikoho nebude mít ten negativní dopad."

Bohemka před týdnem v Karviné nastoupila v rozestavení 4 - 3 - 3, na což reagoval asistent Hašek následovně: „Herní systém 4-3-3 jsme zvolili z různých důvodů. Jedním z nich bylo naše společné vyhodnocení, že by to na soupeře mohlo platit. Dále do rozhodování promlouvala typologie hráčů, které jsme měli k dispozici."

ZÁPASOVÉ ZAJÍMAVOSTI
  • V minulé sezoně působili v Jablonci útočník Václav Drchal se záložníkem Dominikem Pleštilem, kteří nyní hájí barvy Klokanů. Na opačné straně barikády byli David Puškáč s Michalem Beranem, kteří pro změnu od léta působí na jablonecké Střelnici.
  • U Klokanů si po jednom gólu do sítě Jablonce připsala trojice hráčů. Konkrétně jde o Josefa Jindřiška, Jana Matouška a Vojtěcha Nováka.