Úvodní foto

05.09.2024

Novinka

Autor:

Petr Koukal

Do Bohemians přichází brankář Tomáš Frühwald

S blížícím se koncem přestupního období Klokani ještě posilují. Bránu Bohemians přichází střežit mladý slovenský reprezentační gólman Tomáš Frühwald. Do Ďolíčku přestupuje úřadující vítěz slovenského poháru z Ružomberoku.

Soupisky prvoligových celků se brzy pro podzimní část sezony uzavřou. Několik desítek hodin před koncem přestupního okna tak sportovní úseky klubů jednají a finalizují příchody i odchody. Bohemka patří mezi ně, do Vršovic přichází ze slovenského Ružomberoku brankář reprezentace U21 Tomáš Frühwald.

Jednadvacetiletý gólman v mládežnických letech hájil branky Dukly Bánské Bystrice, Podbrezové a Nitry. V létě 2019 přestoupil do Ružomberoku, ještě jako dorostenec. Během uplynulých sezon se však vypracoval na jedničku v brance úřadujícího vítěze slovenského poháru Slovnaft Cup (obdoba českého MOL Cupu).

V první lize na Slovensku debutoval na jaře 2022, kdy nastoupil do posledního utkání sezony. Ružomberok porazil Sereď 3:1. Ve stejné sezoně zasáhl i do tří zápasů v poháru Slovnaft Cup, kde během 270 minut neinkasoval ani jednou.

V sezoně 2022/2023 dostal v bráně prostoru více. Ke třinácti ligovým zápasům, kdy vychytal čtyřikrát nulu, přidal další dva v domácím poháru, kde opět zůstal nepřekonán. Před posledním ročníkem odešel z Ružomberoku brankář Ivan Krajčírik, který zamířil do Polska a před měsícem do Slovanu Liberec. Po jeho odchodu se Tomáš Frühwald stal jedničkou MFK. Kromě ligy odchytal v ročníku 2023/2024 celkem pět zápasů v Slovnaft Cupu a čtyřikrát odešel nepřekonán, včetně finále s Trnavou, které na stadionu v Košicích vyhrál Ružomberok nejtěsnějším rozdílem 1:0, i díky svému brankáři. Vítězstvím v poháru si klub z města na řece Váh vysloužil vstupenku do předkola Evropské ligy UEFA.

V evropských soutěžích z kraje letošní sezony nastoupil Frühwald do všech osmi zápasů. V Evropské lize vychytal postup přes kazašský Kostanay, nastoupil i do obou utkání s tureckým Trabzonsporem. Po vyřazení z Evropské ligy čekal o patro níže v Konferenční lize chorvatský Hajduk Split, proti kterému vychytal nyní již nový brankář Klokanů dvě čistá konta. Posledním vystoupením v Evropě byly dva souboje s arménským FC Noah Jerevan. Ružomberok opět s Frühwaldem v bráně držel až do posledních minut nadějný výsledek směřující do prodloužení. Stopku v pokračování ale vystavil gól Jerevanu v 88. minutě zápasu, který do skupinové fáze UECL poslal právě FC Noah.

Tomáš Frühwald je brankářem slovenského reprezentačního výběru do jednadvaceti let a dnes po podpisu dlouholeté smlouvy v Ďolíčku se vrací do Maďarska za svým výběrem.

„Jsem velmi rád, že se nám podařilo přivést mladého, ale již zkušeného brankáře se starty v evropských klubových pohárech a zároveň juniorského reprezentanta Slovenska. Do Bohemky tak přichází gólman, který se může stát oporou pro několik let. O takové řešení jsme velmi stáli a nebudu zastírat, že nebylo jednoduché jej získat. Pro Bohemians se jedná o nejdražší přestup do klubu v novodobé historii a já věřím, že jde o dobrou investici, která se nám mnohonásobně vrátí,“ uvedl k transferu předseda představenstva klubu Ing. Dariusz Jakubowicz.

"Já bych rád poděkoval Bohemce na vstřícné jednání, byl to jeden z nejtěžších transferů během mé kariéry agenta, která trvá pětadvacet let. Věřím, že Tomáš Klokanům přinese to, co od něj očekávají," dodal hráčův agent Pavel Zíka.

Tomáš Frühwald podepsal v Bohemians víceletou smlouvu, nastupovat bude s číslem 23.