Úvodní foto

27.09.2024

Preview

Autor:

Jan Strýhal

Vršovické derby vypukne už v neděli večer

Klokani se po dlouhé době představí zase doma v Ďolíčku. O ligové body zabojují proti Slavii Praha. Třaskavý souboj je konečně tady!

Ďolíček si užil neplánovaně dlouhou přestávku bez prvoligové atmosféry. Naposledy se ligová hymna ze svatostánku Klokanů ozývala v závěru srpna před duelem s Jabloncem. V neděli přijede na půdu Klokanů vzdáleností vůbec nejbližší soupeř, pražská Slavia. Svěřenci trenéra Jaroslava Veselého budou čelit účastníkovi Evropské ligy, ale zároveň i lídrovi tabulky Chance ligy.

Vršovické derby zahájí svým hvizdem v nedělních 18:30 hlavní sudí Jan Všetečka. Na čarách mu budou asistovat Tomáš Mokrusch s Jakubem Hrabovským. Brány stadionu se otevřou fanouškům v 17 hodin. Od této chvíle si budou moci také na pokladnách pořídit vstupenky na stání do sektoru B, ovšem pouze po předložení permanentní vstupenky, či členské kartičky. Pokud jste stále nevyužili svůj kód pro online nákup, můžete tak učinit ZDE.

SK SLAVIA PRAHA

Sešívaní se před svým účinkováním v evropských pohárech, narozdíl od svého rivala z Letné, ještě dostali šanci "rozehrát" v domácí soutěži. Ligu zahájili remízou na Slovácku 0:0, ale pokračovali přesvědčivým vítězstvím nad Českými Budějovicemi 4:0 a vybojovanou ze hřiště Liberce 1:0. Na začátku srpna už tým trenéra Jindřicha Trpišovského odstartoval své účinkování v Lize mistrů, konkrétně v její kvalifikační fázi. Prvním soupeřem byl belgický Royale Union Saint-Gilloise. Postup dostal základ domácí přesvědčivou výhrou 3:1 a definitivní razítko se dostavilo v podání těsného úspěchu z Belgie, kde rozhodl duel jediným gólem Jurečka. V dosavadním průběhu ligové sezony inkasovali Sešívaní jedinou branku, a to v domácím zápase s Teplicemi. V duelu se Skláři prohrávali, avšak dokázali vývoj otočit a vyhrát 2:1.

Další překážkou v předkole Ligy mistrů byl o poznání známější soupeř, jmenovitě Lille z francouzského severu. Trojnásobný šampion Francie ukázal hlavně v domácím zápase vysoké tempo, které nakonec přinesly porážku o dvě branky 0:2. V odvetě začali už Sešívaní lépe, avšak další gól Lille stvrdil přesun Slavie do Evropské ligy. V domácí soutěži tým z Edenu drží krok s mistrovskou Spartou, ba díky lepšímu skóre dokonce před ní drží vedoucí příčku. Naposledy navíc Slavia přivítala Viktorii Plzeň, jíž porazila třemi údery v prvním poločase 3:0.

POHLED NA SOUPEŘE

Pokud se na něco Slavia může spolehnout, je to její defenziva. V lize inkasovala pouze jediný gól, a to doma s Teplicemi. Ve zbylých sedmi zápasech udržela čisté konto, a tak mladý brankář Kinský vládne brankářským statistikám. Kouč Jindřich Trpišovský vsází na rozestavení 3 - 4 - 3. Na levé straně se ve výborném světle ukazuje El Hadji Malick Diouf. Univerzál ze Senegalu letos dal už čtyři branky. Naopak trenérský štáb pro zranění v duelu s Plzní přišel o stopera Igoha Ogbua.

Nebezpečná umí být Slavia i ze standardních situací. Častým adresátem na přední tyči je Mojmír Chytil, u něhož spoléhají ostatní na prodloužení míč na zadní tyč. Ovšem při odlišném signálu se dostal i do role zakončujícího hráče. Ve středečním duelu na půdě bulharského Razgradu obránce Bořil zvládl svou úlohu zablokování protihráče a Chytil následně v šanci hlavou uspěl.

VZÁJEMNÉ ZÁPASY

V neděli večer uvidí diváci v Ďolíčku již šestačtyřicátou ligovou bitvu o Vršovice, v níž se Klokani pokusí narušit sérii bez bodového zisku. Naposledy se z remízy mohl radovat trenér Luděk Klusáček, který dovedl Klokany k bezbrankové remíze. Tři body přisoudil do řad Zelenobílých naposledy Jan Vodháněl v prvním jarním kole sezony 2019/2020.

Napříč historií nejvyšší soutěže má navrch Slavia s 28 vítěznými zápasy, jedenáctkrát se body dělily a šestkrát dokázala Bohemka získat skalp svého rivala. Nejlepším střelcem ve vzájemných duelech je Václav Jurečka, který této pozice dosáhl hlavně díky svému čtyřgólovému příspěvku v předminulé sezoně. Další ovšem už nepřidá, neboť Slavii opustil.

LETNÍ ZMĚNY

Odchody:

Andres Dumitrescu (obránce) – hostování v Sepsi OSK Sfântu Gheorghe (Rumunsko)

Denis Halinský (obránce) – hostování v FC Slovan Liberec

Václav Jurečka (útočník) – přestup do Çaykur Rizespor (Turecko)

Příchody:

Antonín Kinský (brankář) – návrat z hostování v FK Pardubice

Simion Michez (obránce) – přestup z K Beerschot VA (Belgie)

Ondřej Lingr (záložník) – přestup z Feyenoord Rotterdam (Nizozemsko)

Tomáš Chorý (útočník) – přestup z FC Viktoria Plzeň

BOHEMIANS PRAHA 1905

Klokani zakončí bitvou o Vršovice svůj anglický týden. Zahájili ho po dvoutýdenní přestávce nedělní remízou v Liberci. Povinnost poté splnili uprostřed týdne v Brozanech, odkud si odvezli postup do třetího kola domácího poháru. Nyní je v bouřlivém domácím prostředí čeká o poznání těžší protivník.

Ivan Hašek: „Počet obdržených branek ukazuje nejen kvalitu týmu, ale také, jak se dokáží připravit na daného soupeře. My pochopitelně chceme obranu Slavie překonat, dát gól a udělat našim fanouškům radost. Slavia měla v každém zápase dost příležitostí k tomu, aby dala více gólů. Její výsledky mohly být ještě přesvědčivější."

Ivan Hašek: „Lukáš Provod patří k běhavým hráčům. Má obrovský akční rádius a směrem do ofenzivy je hodně tahový. Chorý pro změnu dokáže míč udržet, čímž hodně pomáhá svému týmu. Ti ho dost využívají při přechodu do útočné fáze, což se jim také vyplácí. Právě tohle je jedna z věcí, na kterou se upozorníme a musíme si dát na ní pozor."

Ivan Hašek: „Středeční utkání nám pomohlo. Dokázali jsme uprostřed týdne zatížit všechny hráče, jak jsme potřebovali. Věřím, že na nedělní derby budou kluci dobře nachystaní."


ZÁPASOVÉ ZAJÍMAVOSTI
  • V Liberci odehrál svůj 150. ligový zápas Jan Matoušek. V neděli může otevřít další padesátku, aby dokončil jubilejní dvoustovku.
  • Slavia proti Klokanům už sedmkrát skórovala z pokutového kopu. Ovšem jen jednou doma, přičemž v Ďolíčku proměnila penaltu hned šestkrát.
  • Bohemka se proti Slavii gólově prosadila třiatřicetkrát. Paradoxně však, ačkoliv jen těsně, více gólů vstřelila v Edenu (17), než v oblíbeném domácím prostředí.
  • 18:30 | A Tým

    logo

    Bohemians Praha 1905

    logo

    SK Slavia Praha

    16:30 | B Tým

    logo

    FC Táborsko akademie

    logo

    Bohemians Praha 1905 B