Úvodní foto

02.10.2024

Novinka

Autor:

Jan Strýhal

Představení soupeře: SK Sigma Olomouc

Nedělní odpoledne přinese souboj Bohemky s Olomoucí na Andrově stadionu. V článku najdete ohlasy z obou týmů i rozbor soupeře Klokanů.

Před další reprezentační přestávkou zbývá odehrát už jediné kolo. Po prvním říjnovém víkendu budou mít prvoligové týmy za sebou úvodní třetinu základní části. Klokani se vydají již k šestému zápasu na půdě soupeře. Tentokrát se představí v domácím prostředí Sigmy Olomouc, která od minulé sezony prošla obměnou a zaznamenala nezanedbatelný progres. Jarní částí uplynulého ligového ročníku se totiž spíše protrápila, vyhrála pouze na hřišti Baníku Ostrava 2:1 a doma s Jabloncem 1:0. Ve Skupině o Evropu v jejím první kole vypadla v dvojzápase s Hradcem Králové. Větší pozornost si vydobyl druholigový B tým, který v druhé polovině sezony prohrál jen v Prostějově, aby následně předvedl úctyhodnou sérii dvanácti zápasů bez porážky. Kouč Tomáš Janotka dovedl svůj tým na druhé místo tabulky. Velký úspěch mu vynesl posun ke kormidlu prvoligového týmu Hanáků.

Do Chance ligy vstoupilo s nejvyššími ambicemi tradiční trio Plzeň, Slavia a Sparta. Doplnil je také ostravský Baník po svém návratu do evropských pohárů, ovšem také Liberec. Zatímco poslední jmenovaný se zatím nachází o něco níže, tak si místo v přední části tabulky po právu drží právě Hanáci. Ti nasbírali sedmnáct bodů s bilancí pěti výher, dvou remíz a porážek. Doma ještě Olomouc neprohrála, jediný bod si z Androva stadionu dokázal odvézt Baník Ostrava za remízu 2:2. V minulém kole dokázala Sigma Olomouc vyhrát i na půdě aktuálního mistra, pražské Sparty (3:2). Ve středu Hanáci vycestovali do Bzence k utkání 2. kola MOL Cupu, kde po jasné výhře 6:0 mohli slavit postup.

Kvalitu soupeře neopomenul Ivan Hašek: „Když se vám podaří zvítězit na Spartě, tak je zkrátka jednoznačné, že nějakou kvalitou disponovat musíte. Olomouc ji nepředvedla pouze v tom posledním utkání na Letné, avšak ve všech dosavadních. Zejména to platí pro zápasy v domácím prostředí, kde ještě neprohrála."

Kouč Tomáš Janotka už v neděli bude moci uvítat navrátilce po karetních trestech. Na Spartě mu chyběli Adam Dohnálek s Janem Klimentem, kteří si svůj trest odpykali. Červenou kartu sice na Letné viděl Jáchym Šíp, avšak po vynechání středečního zápasu v MOL Cupu bude i on moci v neděli nastoupit.

POHLED NA SOUPEŘE

Ústřední postavou kádru Hanáků je bezesporu Jan Kliment. Útočník se zahraničními zkušenostmi při svém minulém angažmá v Plzni bojoval se zdravotními problémy, které však jakoby zanechal právě na západě Čech. Letos naskočil do osmi zápasů a dal devět branek. Přitom jeho xG hodnota je "pouhých" 3,13. Jednatřicetiletý útočník je pravidelnou součástí základní sestavy Tomáše Janotky, kde nastupuje na samotném hrotu útoku v rozestavení 4 - 2 - 3 - 1. Příležitost však dostávají i mladí hráči, kteří dotáhli v minulé sezoně rezervu Hanáků k vynikajícímu druhému místu. Jmenovitě jde o stopera Adama Dohnálka a záložníka Matěje Mikulenku. Oba hráči debutovali v nejvyšší soutěži v prvním kole na Střeleckém ostrově v Českých Budějovicích.

Velkou zbraní svěřenců Tomáš Janotky jsou standardní situace. Z celkových šestnácti branek jich hned osmi padlo ze standardní situace. Olomouc ale často inkasuje z nebezpečných prostorů ve vlastní šestnáctce, kde několikrát svým protivníkům dopřála místo na přesné zakončení. Nedůraz soupeři s chutí trestali, což platilo v případě Baníku, Mladé Boleslavi, ale i Teplic a Liberce.

Právě na standardní situace si Klokani budou muset dát pozor: „Prezentují se ofenzivním fotbalem. Hrají velmi rychle nahoru, v přechodu jsou opravdu hodně rychlí. Dokáží se také dostat do pozic vhodných pro zakončení. Mají velmi dobré hlavičkáře, ale také hráče, kteří jednotlivé situace zahrávají. Když si to sedne, daří se ze standardek dávat branky. Standardní situace jsou jednou z věcí, na které si v neděli budeme muset dát velký pozor."

VZÁJEMNÉ ZÁPASY

Bohemka se utká v nedělí s Olomoucí již po dvaačtyřicáté. Klokani slavili výhru v osmi případech, devatenáctkrát se týmy rozešly s remízou a čtrnáctkrát uspěla Olomouc. Ovšem na domácí výhru nad Bohemians již Hanáci dlouhou dobu čekají. Naposledy Zelenobílí odjížděli s prázdnou v září 2020, kdy na Hané podlehli výsledkem 0:3.

V minulé sezoně Klokani v Ďolíčku dvakrát prohrávali po gólech Zorvana s Vodhánělem, jenže ve druhém poločase předvedli skvostný obrat a brankami Puškáče s Matouškem zvrátili nepříznivý vývoj na konečných 3:2. Na jaře ozdobil duel v úvodu nádhernou trefou Prekop, avšak Hanáci při své premiéře pod koučem Jiřím Saňákem slepenými góly otočili. V závěru prvního dějství vyrovnal exolomoucký Hála, k němuž již žádný do listiny střelců nepřibyl.

OČIMA TRENÉRA SOUPEŘE

Kouč Tomáš Janotka neočekává jednoduchý zápas: „Po facce, kterou Bohemians dostali se Slavií, si myslím, že můžeme čekat nepříjemného soupeře. Trenér Veselý na to apeloval už po zápase, že mu chyběla ve hře DNA Bohemky. Očekávám zarputilého a bojovného soupeře, který má ale velkou kvalitu nahoře v ofenzivě. Ať už je to Matoušek Yusuf, Čermák nebo Drchal. Zároveň je to tým dobře nachystaný pro brejkové situace, což zúročili zejména ve venkovních zápasech. To je pro nás vykřičník a musíme zůstat obezřetní. Doma se Bohemce sice tolik nedaří, ale venku hrají velmi dobře a paradoxně tam získávají body."


ZMĚNY V KÁDRU

Odchody:

Vít Beneš (obránce) - konec smlouvy (nyní FC Vysočina Jihlava)
Filip Novák (obránce) - konec smlouvy
Jan Fortelný (záložník) - návrat z hostování do AC Sparta Praha
Ebrima Singhateh (útočník) - návrat z hostování do SK Slavia Praha
Pavel Zifčák (útočník) - hostování v FK Pardubice

Příchody:

Jan Král (obránce) - přestup z KAS Eupen (Belgie)
Michal Leibl (obránce) - volný hráč (naposledy FC Hradec Králové)
Kenneth Ikugar (útočník) - přestup z FC Zlín
Jan Kliment (útočník) - přestup z FC Viktoria Plzeň

Letní posila Jan Kliment se ukazuje ve skvělé formě. Obranu Bohemians tak čeká pořádně těžká práce: „Kliment má momentálně výbornou formu. Dokáže si najít ty správné prostory pro vstřelení branky a padá mu to tam. Svou pohodu prokázal také ve středečním pohárovém utkání, v němž vstřelil dvě branky. Nicméně hra není pouze o něm. My musíme zabránit servisu, který od svých spoluhráčů dostává," upozornil Ivan Hašek na útočnou zbraň Hanáků.