Úvodní foto

15.10.2024

Novinka

Autor:

Jan Strýhal

Představení soupeře: FK Mladá Boleslav

V neděli před obědem do Ďolíčku přijede Mladá Boleslav. V článku najdete shrnutí dosavadního průběhu sezony, přehled o přednostech, herním systému i letních změnách v kádru.

V úvodu nového týdne zápasy národního A týmu s Ukrajinou a Lvíčat s Litvou uzavřely druhou reprezentační přestávku soutěžního ročníku 2024/2025. V pokročilé polovině října se znovu rozběhnou klubové soutěže na profesionální bázi. V brzkém nedělním odpoledni se v domácím prostředí představí Bohemians proti soupeři z Mladé Boleslavi. Tým z města automobilů zakončil minulou sezonu zdařile. Nejprve účinkoval ve Skupině o titul, v níž si dokráčel pro konečné umístění na páté příčce. V souboji o postup do Evropské konferenční ligy dokázali Středočeši doma přetlačit Hradec Králové. Start nové sezony s sebou přinesl také předkola soutěže, v níž před rokem účinkovala také Bohemka. Jako první Středočeši vyřadili FK TransInvest, následně si poradili se zvučnějším soupeřem, izraelským Hapoelem Beer Sheva. V domácí soutěži bodovala Mladá Boleslav jen doma, kde dokázala jasně porazit Slovácko (3:0) a České Budějovice (4:0).

Na konci letních prázdnin se na Městském stadionu v Mladé Boleslavi zrodilo jedno velké překvapení. Při účinkování týmu v předkolech evropských pohárů, navíc krátce po domácím klání, došlo k výměně na pozici hlavního trenéra. Dosavadního kouče Davida Holoubka nahradil švédský Andreas Brännström. Pro českého kouče skončilo angažmá krátce po domácím zápase s maďarským Paksi FC, s nímž se rozešli smírně 2:2. Odvážný krok Mladé Boleslavi vyšel. Odveta v Maďarsku skončila jasnou výhrou 3:0 a postupem do základní skupiny Evropské konferenční ligy. Ani statistika v domácí soutěži pod vedením nového šéfa lavičky není nijak špatná. Středočeši vyhráli v Teplicích, bod ukořistili na půdě pohárového zástupce z Plzně, stejně jako se s remízou rozešli s Baníkem. Mírné zklamání může budit spíše duel s Pardubicemi, z něhož vytěžila Mladá Boleslav bod.

POHLED NA SOUPEŘE

Zatímco trenér David Holoubek preferoval tradiční systém se čtyřmi obránci, tak po nástupu nového trenéra se Mladá Boleslav prezentuje rozestavení s třemi doplněny o halfbeky. Ve středu hřiště Andreas Brännström sází na posilu ze Sparty, univerzála Patrika Vydru. Po jeho boku proti Baníku, ale také na evropské scéně, dostal prostor jednadvacetiletý Langhamer. Spolu s ním nastoupil v posledních třech utkáních od úvodní minuty jiný mladík, a to dvacetiletý Lukáš Mašek.

Pro cestu k soupeřově brance se Mladá Boleslav nebojí využít jednoduchých dlouhých pasů, jimiž si pomohla k vyloženým příležitostem s Teplicemi, Pardubicemi i Ostravou. Středočeši však umí využít také předností kreativních hráčů na ofenzivních pozicích, a to Kušeje či Ladry. Právě toto duo patří k hlavním zbraním týmu z města automobilů. Svou sílu předvedlo s Baníkem, severočeské Teplice na jejich kvalitu pocítily při obou inkasovaných brankách.

Prvky nového kouče poodkryl také člen trenérského štábu z Ďolíčku, Ivan Hašek: Určitě to byl v podání Mladé Boleslavi zajímavý tah. V jejich hře jsou vidět prvky moderního fotbalu. Snaží se rozehrávat od brankáře a přecházet rychle dopředu."

Viděli jsme, jak dokáže tým využít předností jednotlivých hráčů. Některé kluky známe i z jejich působení v Bohemce. Od soupeře očekáváme, že zůstane u věcí, jimiž se prezentoval v minulých zápasech. Musíme být obezřetní a dát si pozor na jejich zbraně. K nim patří právě rychlý přechod do útočné fáze," upozornil Ivan Hašek.

VZÁJEMNÉ ZÁPASY

Vzájemná bilance hovoří ve prospěch hráčů Mladé Boleslavi, kteří se proti Klokanům ze zisku tří bodů radovali již patnáctkrát, osm zápasů skončilo nerozhodně a devět jich vyhráli Bohemians. Oba týmy však plní roli vzorného hosta při návštěvě stadionu soupeře a body si hostující tým odváží vskutku jen vzácně. Poslední výhra Mladé Boleslavi v Ďolíčku se datuje do května 2018, kdy pro Středočechy měly tyto tři body obrovskou hodnotu v boji o záchranu. V dresu vítězů u toho byli i současní či bývalí hráči Bohemians, konkrétně Adam Jánoš, Antonín Křapka a Lukáš Pauschek. Výhra Bohemky v Mladé Boleslavi je ještě o něco starší, jde však o stejnou sezonu.

Na závěr její podzimní části vycestovali Klokani do Mladé Boleslavi, kde je po přestávce poslal do vedení Vaníček. Odpověď domácích se dostavila v podobě Radou proměněnou penaltou. Druhé vedení zařídil Bohemce rychlý Nečas, jehož gól se stal zároveň i vítězným. Od odehrání těchto dvou zápasů si Bohemians neodvezli z mladoboleslavské půdy ani bod. O něco lepší je statistika Středočechů, kteří bodovali alespoň třemi remízami.

ZMĚNY V KÁDRU

Odchody:

Ondřej Karafiát (obránce) – konec smlouvy
Florent Poulolo (obránce) - konec smlouvy
Samuel Dancák (záložník) – přestup do FC Hradec Králové
Yusuf Helal (útočník) – přestup do Bohemians Praha 1905

Příchody:

Martin Králik – volný hráč (naposledy SK Dynamo České Budějovice)
Patrik Vydra (obránce) – hostování z AC Sparta Praha
David Kozel (záložník) – volný hráč (naposledy FK Dukla Praha)
Nicolas Penner – přestup z FC Slovan Liberec

Nedělní utkání má svůj výkop naplánován již na 13. hodinu, v čemž však asistent hlavního trenéra nijak výrazný problém nevidí: Když se podíváme třeba do USA, tak v soutěži NFL se většina zápasů hraje právě v tento čas. Přitom je to nejsledovanější sport na světě. Nás teď čekají dvě utkání po sobě, které odehrajeme v tomto čase. Věřím, že to pro nás nebude žádná překážka a dokážeme se na tuhle změnu dobře adaptovat."