20.07.2024

Report

Bohemka vstoupila do sezony výhrou

Bohemka na úvod soutěže doma přivítala Baník Ostrava. První poločas nabídl dvě velké šance Slezanů, kteří je však nevyužili. Krátce po přestávce vstřelil vedoucí branku Smrž, na kterého v závěru navázal Hrubý. Zápletku přineslo nastavení, když snížil hostující Tanko a na samém konci se ještě hosté dožadovali penalty. K té nakonec nedošlo, takže se v Ďolíčku mohly slavit tři body.

V úvodním ligovém kole vsadili Klokani na rozestavení s třemi obránci. Oproti minulé sezoně se zpátky do obranné řady vrátil Hůlka. Na krajích hřiště operovali Adam Kadlec s Kovaříkem. Změny se udály ve středu hřiště, kde spolupracovali novic Čermák, navrátilec po dlouhém zranění Smrž a útočník Ristovski. Na samém hrotu útoku vsadil trenérský tým na Yusufa s Drchalem.

Aktivnějším dojmem působili od začátku Bohemians, kteří se tlačili na útočnou polovinu. Brankář Markovič však spolu se svými spoluhráči vyložené příležitosti čelit nemusel. Naopak po patnácti minutách hry vystrčili růžky hosté. Kubala vystihl přihrávku uprostřed hřiště, a tak se mohl vydat do nezkonsolidované obrany. Do běhu nahrál nabízejícímu se Buchtovi, který uvnitř šestnáctky vypálil na bližší tyč, ovšem Reichl dobrým zákrokem střelu vyrazil. Sám Kubala se o několik minut později dostal sám do zakončení. Útočník Baníku si pohlídal ofsajdové postavení. Jeho zakončení mělo parametry, ovšem pozorný Reichl hlavičku skryl v rukavicích.

Domácí Bohemka zahrozila ze standardní situace. Exekuce rohového kopu se ujal Kovařík. Zkušený levák dal zavzpomínat na povedené jaro, když centrem až na zadní tyč přesně našel Hůlku. Kapitán Bohemians zakončoval hlavou, jenže bohužel nad branku. Třicátou minutu orámovaly dvě obrovské šance hostů. Nejprve se Kubala v pokutovém území protlačil před Hybše, a proto mohl zakončovat z jasné pozice. Přízemní střelou orazítkoval pouze levou tyč branky Klokanů. Míč se odrazil přímo před kreativce Ewertona. Brazilec ve službách Baníku pálil do poloodkryté branky a možná se už radoval z první branky v novém ročníku. Za vteřinu dvanáct ovšem zasáhl Vondra, jenž obětavým zákrokem nohou srazil ránu na rohový kop. Téměř vzápětí právě Kubala přetlačil jiného hráče domácích, a to stopera Hůlku. Nyní měl ještě více prostoru na zakončení, volil stejné řešení jako předtím, ale v tomto případě střela putovala těsně kolem levé tyče do zámezí.

V útoku se ozvali i Zelenobílí. Na levé straně postupoval s míčem do pokutového území Ristovski. Útočník ze Severní Makedonie nabil pod sebe Čermákovi. Zkušený záložník se neostýchal pálit z prvního doteku, proti byl ovšem Pojezný, když ránu mířící k levé tyči zablokoval. Čermák se k míči ještě dostal. Napodruhé poslal lehký oblouček na hlavu Drchalovi. Důrazný útočník se na malém vápně ocitl nehlídaný, nicméně i tak hlavičkoval nad branku.

Druhé dějství otevřela šance Bohemians, o níž se postaral trojice útočníků. Ristovski ve velkém vápně nahrál Drchalovi, který předpisově cpal míč pod sebe na Yusufa. Hroťák s devítkou na zádech se nakonec k nebezpečnému zakončení nedostal, protože si ho pohlídal Frydrych.

Zanedlouho se již domácí radovali. Kovařík měl míč v moci na levé straně. Od brankové čáry posadil jemný oblouček na hlavu Hůlkovi, jemuž se nepodařilo míč procpat přes hradbu těl. Balonu se ale zmocnil Yusuf, nabil proti noze Smržovi. Středopolař Bohemky si počínal zkušeně, když míč uklidil k levé tyči a Klokani vedli.

Do útoku musela mnohem více zamířit Ostrava, která se srovnání nedočkala. Uvnitř pokutového území střílel z dobré pozice Chaluš. Zadák Baníku překonat brankáře Bohemians nedokázal. Navíc asistent na pomezí signalizoval ofsajdové postavení. Sudí Berka mu pak dal za pravdu svým hvizdem.

"Naopak v závěru Jánoš vypíchl za šestnáctkou míč Prekopovi natolik šikovně, že z toho byla přihrávka pro Hrubého. Střídající záložník na nic nečekal, balon ihned poslal levou nohou k tyči a v Ďolíčku se slavilo podruhé. Asistent na pomezí ihned signalizoval ofsajd, který byl i odpískán. Po kontrole situace u videa byl ale gól označen za regulérní."
Ostrava dokázala závěrečné minuty ještě zdramatizovat. Holzer nahrál do pokutovému území Tankovi. Vzrůstem drobný útočník si rychle přehodil míč na pravou nohu, aby záhy přízemní ránou k pravé tyči snížil. To ještě nemuselo být vše. Na samém konci nastaveného času byl Drchal v souboji s Boulou. Míč narazil na paži jednoho z hráčů a hosté se vehementně dožadovali pokutového kopu. Situace se zkoumala u videa, které ukázalo, že balon zasáhl rukou právě ostravský záložník. Na toto rozhodnutí navázal sudí Berka i svůj končený hvizd, a tak Bohemka vstoupila do nové sezony výhrou.

Ohlasy

Jaroslav Veselý

Bohemians Praha 1905

„Když vstoupíte do sezony výhrou, je to cenné pro psychiku týmu. Nerodilo se to lehce. Sklolili jsme silného protivníka. Baník měl v první půli šance a trefil i tyč. Kluci si ale za výhrou šli. V zápase bylo hodně šancí. Tento zápas šlo i remizovat či prohrát. V takových zápasech je hodně určující první branka."

Pavel Hapal

FC Baník Ostrava

"Nevstoupili jsme do utkání nějakých 10 minut úplně špatně. Pak byla Bohemka agresivnější a my nepřesní. Rozhodlo neproměňování šancí. Měli jsme dvě stoprocentní, ale nedali jsme. Kluci bojovali, dřeli. Musíme zkvalitnit mezihru, měli jsme příliš vyhozených balonů a nepřesných přihrávek. Po fyzické stránce je mužstvo dobře připravené, nepropadli jsme. Máme čtyři nebo pět útočníků. Chtěli jsme nasadit Tanka do unavené obrany, střídání se povedlo. Kubalovi s Klímou vyšel závěr minulé sezony, chtěli jsme na to navázat."

Sestřih