17.08.2024

Report

Výhru v Karviné vystřelili Matoušek s Yusufem

Bohemka na půdě Karviné začala zápas skvěle, když šla do vedení už v první minutě brankou Matouška. Domácí dokázali ještě v první desetiminutovce srovnat Vechetou. O třech bodech pro Bohemians nakonec rozhodl svou brankou ze závěru první půle Yusuf. Ve druhém poločase už se skóre neměnilo, a tak se s vítězstvím vrací domů Bohemians.

Pro zápas v Karviné vypadli trenérovi Jaroslavu Veselému hned tři hráči, kteří v derby se Spartou nastoupili v základní sestavě. Konkrétně do Slezska neodcestovali brankář Michal Reichl, obránce Jan Vondra a záložník Jan Kovařík. Prostor mezi třemi tyčemi obsadil Soukup. Ve čtyřčlenné obraně spolupracovali v jejím středu Hůlka s Křapkou, na krajích poté Dostál a Hybš. Do základní sestavy se po třízápasové odmlce vrátil Smrž. Nahoře spolupracovala trojice Drchal, Yusuf a Matoušek.

Právě poslední jmenovaný se hned po několika vteřinách zapsal do statistiky střelců. Dlouhý nákop se Krčík snažil hlavou vyřešit malou domů brankáři Lapešovi. Razance hlavičky byla výrazně slabá, čehož využil právě rychlý Matoušek. Křídelník s desítkou na zádech nastartoval své motory, dostal se k míči a jednoduchým obstřelem zajistil Klokanům rychlé vedení.

Náskok mohl být vzápětí dvoubrankový. Do pokutového území vtrhl s míčem Drchal. Měl ještě vedle sebe dobře postaveného Yusufa, ale volil přímé zakončení, a to přízemní střelu k levé tyči. O pár centimetrů míč branku minul. Na druhé straně si příležitost vytvořili domácí. Fleišman si všiml nabíhajícího Botose, jemuž přihrál míč. Zpětná přihrávka našla svého příjemce až na hranici pokutového území, kde se pohyboval Mikuš. Univerzál v dresu domácího týmu pálil z prvního doteku, ovšem ránu srazil Ristovski.

Vyrovnávací branka přišla nakonec dost brzy. Moses roztáhl hru doprava na Memiće, který dostal prostor na centr. Balon z jeho kopačky letěl až na zadní tyč, kde se v souboji prosadil Vecheta, jenž hlavou vyrovnal.

Záhy se znovu připomněl Memić. Číhal pár metrů za šestnáctkou. Právě tam si počkal na Dostála pokoušejícího se o vyvezení balonu po karvinském tlaku. V souboji uspěl právě domácí záložník, jenž se neostýchal vystřelit. Soukup se skokem vydal k zákroku, který však nemohl přijít, protože rána letěla vysoko nad branku. K ohrožení branky využili Bohemians rohový kop. O jeho exekuci se postaral Čermák. Levá noha zkušeného záložníka nasměrovala míč před branku. Na přední tyč si naběhl Hůlka. Hráč s kapitánskou páskou hlavou mířil do prostoru mezi tyč a brankáře Lapeše, jenže síť rozvlnil pouze z boční strany. Záhy se šikovně na levé straně dokázal uvolnil Matoušek. Autor první branky utkání si navedl míč více na střed, aby vypálil. Na mokrém terénu sice míč skočil, ovšem problémy domácímu brankáři nenadělal.

Krátce před poločasovou pauzou se podruhé v zápase Bohemka ujala vedení. Na polovině hřiště si Yusuf píchnul míč kolem bránícího hráče, a tak mohl pelášit k brance. Ačkoliv ho stíhali dva hráč Karviné, tak si před nimi balon pokryl. V pokutovém území bahrajnského útočníka nerozhodil ani výběh gólmana Lapeše. Forvard Yusuf se v klidu podíval, aby střelou podél brankáře rozvlnil síť.

Ještě do poločasového hvizdu si svěřenci kouče Hyského vytvořili velkou příležitost ke srovnání. Memićův centr směřoval na zadní tyč k Botosovi, jehož hlavičku na brankové čáře nadvakrát zlikvidoval brankář Bohemians. Uklidnění do kabin mohl zajistit Matoušek. Přihrávku Memiće přečetl Ristovski, čímž získal možnost vyrazit do smrtícího protiútoku. Vyřešil ho přihrávkou Matouškovi do zcela samostatného úniku. Ten na svou trefu z úvodu zápasu však nenavázal, gólman Karviné mu přízemní střelu pravou nohou fantasticky zneškodnil.

Osm minut po zahajovacím hvizdu druhé půle se Karviná blýskla pohlednou kombinací. Díky souhře Planky, Krčíka a Fleišmana měl zkušený levák v šestnáctce prostor na přihrávku. Prudce cpal balon proti noze nabíhajícímu Vechetovi, jehož předčil obránce Klokanů, který odkopl balon na roh. Vzápětí Hrubý vypadlý míč po souboji ihned směřoval do běhu Matouškovi. Rychlý křídelník uháněl na branku, nicméně v pokutovém území mu za vteřinu dvanáct vypíchl čistým skluzem míč Moses na roh.

I z něj hrozili Pražané. Kroucený centr na zadní tyč si vyhledal Křapka. Bývalý hráč Slezanů zakončoval hlavou, branku Karviné bohužel přestřelil. O malý okamžik později Ristovski skvěle od pravé postranní čáry nabídl další obrovskou příležitost Matouškovi. Jemu druhá branka přána nebyla, protože Lapeš jeho střelu k pravé tyči bravurně zlikvidoval.

Snaživě hrající Karviná živila naději na bodový zisk. Deset minut před koncem Vecheta hrudí dobře sklepl balon pro Botose. Host ze Slavie z malého vápna pálil levou nohou. K vlastní smůle nedokázal seřídit mířidla, jeho střela se totiž otřela jen o boční síť.

V nastavení se ještě zkoumala situace v šestnáctce Klokanů, po níž domácí volali po penaltě. K té naštěstí nedošlo. Bohemka své vedení už uhájila a z Karviné se vrací s vítězstvím.

Ohlasy

Martin Hyský

MFK Karviná

Příčin neúspěchu je dost. Nejhlavnější je naše bezzubost. Dokázali jsme si vytvořit brankové příležitosti, ale při naší převaze mělo být více nebezpečného zakončení.

Jaroslav Veselý

Bohemians Praha 1905

Měli jsme snový vstup do zápasu. Je škoda, že Drchal nevyužil svou šanci. Poté nás Karviná dostala pod tlak, sypala nám do šestnáctky míč z rohových kopů i standardních situací. Měli jsme s tím problémy. Z jedné takové situace padla také vyrovnávací branka. Mohli jsme si ušetřit nervózní konec, jenže nedokázali jsme přidat pojišťující třetí gól.

Sestřih