24.08.2024

Report

Všechny body odvezl Jablonec

Bohemka v domácím souboji s Jabloncem šla do vedení už v prvním poločase, a to díky Yusufově proměněné penaltě. Ještě před odchodem do kabin stihl vyrovnat Hollý. Po poločasové pauze se šance střídaly na obou stranách, ovšem jediným úspěšným střelcem byl hostující Kanakimana a Bohemka tak s Jabloncem prohrála.

V zahajovací jedenáctce proti Jablonci udělal trenér Jaroslav Veselý dvě změny. Na post levého halfbeka nasadil Shejbala a do středu hřiště Jánoše. Ve třetí minutě si připsali Zelenobílí první zakončení. Hůlka se dostal přes Martince, následne míč sebral Ristovski, který přihrál volnému Matouškovi. Bývalý hráč Jablonce se odhodlal netradičně ke střele levou nohou, která však letěla vysoko nad branku Severočechů. V minutě desáté na vlastní obranné polovině Matoušek vystihl Nebylovu přihrávku, a tak se mohl vydat na úprk. Na hranici pokutového území přihrál do uličky Drchalovi, ale před ním ještě stihl sebrat balon Hanuš.

Krátce po úvodní desetiminutovce padl první gól zápasu. Yusuf vysunul kupředu Drchala. Důrazný útočník se hnal za přihrávkou, ale v pokutovém území zavadil o bránícího Cedidlu. Sudí Nehasil nejprve nebyl názoru, že jde o nedovolený zákrok. Hru pozastavil videorozhodčí, který vyzval hlavního arbitra situaci přezkoumat k monitoru. Po kontrole záznamu byl již verdikt jasný, a to nařízený pokutový kop. Míč si vzal útočník Yusuf, poslal balon k pravé tyči a mohl se běžet radovat z třetí branky po sobě.

V podání Jablonce se osmělil Tchanturishvili střelou ze střední vzdálenosti. Nebezpečné parametry tento pokus zdaleka neměl, skončil totiž v ochozu fanoušků za brankou. Lépe si vedli Severočeši ze standardní situace. Nebyla se ujal její rozehrávky před vlastní střídačkou. Na centr si vyskočil záložník Hollý, jehož hlavička k levé tyči znamenala vyrovnání.

Jablonečtí nebyli daleko od toho, aby i vedli. Kanakimana stihl vypíchnout míč předtím, než ho chtěl odkopnout Křapka. Křídelník z Burundi uháněl vstříc brance. Obešel Soukupa, před kterým hlídkoval Hybš. Právě obránce Bohemky si zapsal vynikající obranný zákrok a obětavým skluzem střelu srazil na rohový kop. Ten rozehrál centrem Polidar. Balon propadl až na zadní tyč k Puškáčovi. Vytáhlý hroťák pálil silnější levou nohou, v jasné pozici ale mimo tři tyče. Do kabin mohli jít s vedením i Bohemians. Na konci nastaveného času se Matoušek pustil s balonem do dalšího sprintu. Na šestnáctce si zasekl balon na levačku, aby vystřelil. Do střely se ještě ve skluzu vložil Cedidla, díky jehož zákroku míč proskákal těsně kolem levé tyče do zámezí.

Druhý poločas rozhodně svým průběhem nenudil. Hned na jeho začátku zahrávali Klokani rohový kop. Napoprvé se hosté ubránili. Odražený míč si našel Adam Kadlec, který pálil sice tvrdě, bohužel zdaleka ne přesně. O velkou šanci se postaral jablonecký Polidar, když nepřesnou přihrávkou vyslal Yusufa do úniku. Bahrajnský útočník míč jen dloubl přes Hanuše, ovšem brankář Jablonce toto zakončení fantasticky zlikvidoval. Na pravé straně dokázal Tchanturishvili přetlačit Hybše, což mu umožnilo rozvíjet v šestnáctce akci do zakončení. Gruzínský univerzál nabil pod sebe na šestnáctku, kde Hollý přepustil míč Nebylovi. Slovenský středopolař pálil k levé tyči, jenže k vlastní smůle nastřelil pouze Kanakimanu.

Poté zase měli hlavy v dlaních fanoušci Bohemians. Forvard Yusuf přihrál za sebe do běhu Matouškovi. Rychlý útočník předčil Tekijaškiho a uháněl sám na Hanuše. Bohužel jeho obstřel kolem brankáře Jablonce skončil vedle pravé tyče. Severočeši předvedli v Ďolíčku standardní situací, z níž už skórovali na Dukle. Překvapit se Bohemka ale nenechala. V parném vedru si ani jeden tým neulevil. Pod kotlem Klokanů zase manévroval s balonem Yusuf. Tentokrát předložil míč proti noze Drchalovi. Útočník Bohemians levou nohou prostor mezi třemi tyčemi minul.

Ještě před šedesátou minutou se vedoucí branky dočkal Jablonec. Za přihrávkou se kupředu vydal Kanakimana, který si ještě před šestnáctkou narazil balon s Puškáčem. Uvnitř pokutového území si před dotírajícím Hybšem pokryl hrací předmět, který střelou o levou tyč poslal za záda Soukupa a hosté vedli.

Na hřiště se dostali Hrubý, Novák, Pleštil i Zeman. První jmenovaný zkoušel střelecké štěstí za šestnáctkou, přesnou mušku ale neměl. V akci se ukázal také Novák. Záložník Pražanů centroval na zadní tyč. Míč padal přímo do branky, jenže Hanuš ho pod břevnem v poslední možné chvíli dokázal konečky prstů vytáhnout na rohový kop. Centr od rohového praporku Jablonec odvrátil jen na velké vápno. Tento prostor střežil Zeman. Střídající křídelník se do míče položil z první, k neštěstí Klokanů ho od gólu kola dělily centimetry. Nádherná rána se stočila těsně vedle pravé spojnice břevna a tyče

Bohemians se tlačili před Hanuše, jenže veškerou naději na bodový zisk jim mohli vzít Severočeši. Novic na hrací ploše Štěpánek vytlačil Yusufa až k půlící čáře, kde ve spolupráci s Krulichem obrali o míč bahrajnského útočníka a Hrubého. Útočník Jablonce pelášil spolu s Tchanturishvilim a Štěpánkem k brance Bohemky. Tuto trojici stíhal pouze Hůlka, Krulich nahrál do ještě lepší pozice právě Štěpánkovi. Obránce Severočechů střílel už do opuštěné branky, ze které Soukup vyběhl, ale zívající prostor mezi třemi tyčemi netrefil. Toto zaváhání hostujícího týmu nedokázali Klokani už potrestat. Tři body si tak z Ďolíčku odvezl Jablonec.

Ohlasy

Jaroslav Veselý

Bohemians Praha 1905

Prohráli jsme zápas, v kterém jsme si to nezasloužili. Pokud soupeř dokáže dát dvě branky a my jen jednu, přitom z penalty, tak nás porazil právem. Do inkasované branky jsme diktovali tempo hry. Utkání se zlomilo hloupou brankou ze standardní situace. To byla nejlepší pasáž hostů, hrozili nám i po té vyrovnávací brance, ale tu převahu se nám povedlo přežít. Další klíčový moment je úvod druhé půle. V něm jsme měli dva samostatné nájezdy, ale ani jeden jsme neproměnili. Jablonec nás potrestal opět z řešitelné situace. Při vedení se Jablonec zatáhl a mohli jsme ještě inkasovat rozhodující třetí gól z protiútoku. Jsem zklamaný i naštvaný zároveň.

Luboš Kozel

FK Jablonec

Dnes to nebyly ideální podmínky pro fotbal, ale jsou stejné pro oba mančafty. Nesmírně si vážíme tohoto výsledku, je to cenné vítězství. Přitom jsme do zápasu nevstoupili příliš dobře. Hlavně na levé straně jsme se necítili. Bohemka byla lepší a šla do vedení z penalty. Celý týden jsme se připravovali na rychlost Matouška, Drchala a Yusufa, jenže při penaltě jsme tam nic z toho, co jsme si říkali, neudělali. Ale cením si toho, že jsme se dokázali zvednout. Možná nám v tom pomohla i pauza na pití. Pak jsme si pomohli standardkou a po vyrovnání jsme byli lepší. Na začátku druhé půle nás Bohemka přitlačila, ale Kanakimana strhl vedení na naši stranu. Domácí nás poté přitlačili, snažili jsme se být nebezpeční alespoň do protiútoků. Podržel nás brankář Hanuš. Závěr byl na jednu branku, ale ubránili jsme to, je to strašně cenné vítězství,“ uvedl Kozel. Jablonecké trenéra zatím těší předvedená hra, naše obrana inkasovala v šesti zápasech jen čtyři branky. „Organizace obrany je slušná. Věřím, že naše mužstvo si teď i víc věří, inkasovaný gól už s námi tolik nezacloumá než předtím. Vědomí toho, že se nepoložíme, to je strašně důležité,

Sestřih