Úvodní foto

15.05.2024

Ostatní

Na ligu do Ďolíčku znovu už ve čtvrtek

Bohemka ve všední den přivítá o záchranu bojující Karvinou.

Vedle fotbalu si v květnu bere své postavení ve sportovní komunitě i hokejový šampionát, který právě letos hostí právě Česká republika. Nelze však říci, že by bral pozornost nejvyšší soutěži. Na další porci zápasů v napínavé nadstavbové části tentokrát fanoušci už nemusí čekat až do dalšího víkendu, protože třetí kolo je rozloženo do tří všedních dnů. Po úterních a středečních bitvách ve Skupině o titul půjdou ve čtvrtek v jednotném čase do akce i účastníci boje o záchranu. Klokanům los přiřkl druhé domácí klání po sobě během krátké doby. Na nedělní remízu s Jabloncem budou moci Zelenobílí nyní navázat opět v domácím prostředí, a to proti Karviné.

Třetí vzájemný souboj Bohemky a Karviné se v Ďolíčku odehraje ve čtvrtek s výkopem od 17 hodin. V roli hlavního sudího bude mít dění na hřišti na povel Dominik Starý. Asistovat mu budou Jakub Hrabovský s Lukášem Slavíčkem. Přímý přenos nabídne tradičně O2 TV v multidimenzi na svém kanále O2 TV Fotbal. V předprodeji je k dispozici dostatek vstupenek. Zakoupit si je levněji můžete ještě během středy online. Ve čtvrtek se lístky budou prodávat i na pokladnách.



MFK KARVINÁ

Slezané po druhé trenérské výměně v sezoně pookřáli. Na kontě měli tehdy šestnáct bodů a z posledního místa vzhlíželi ke konkurentům, kteří byli nad nimi. Do blížícího se závěru základní části došlo ke změně na lavičce. Dosavadního trenéra Juraje Jarábka v roli hlavního kouče nahradil Marek Bielan. Jako ostrou premiéru zvládl souboj proti Českým Budějovicím (2:1), čímž Slezané nedovolili Jihočechům se vzdálit barážovým příčkám. Body vybojoval tým kolem Lukáše Budínského také z těžkých zápasů s Plzní (0:0) a Baníkem Ostrava (2:2). V závěru základní části přivítala Karviná doma Bohemians, jimž ukradla naději na postup do Skupiny o Evropu. Veledůležitý souboj ji čekal až v závěrečném kole, když se vydala na půdu Zlína. Souboj přímých konkurentů o obsazení barážových míst nakonec vyhráli právě Slezané, jimž tři body zařídil už v první půli proměněným únikem Regáli.
Bohemians - Karviná 1:0 (0:0)
Bohemians - Karviná 1:0 (0:0)
Ovšem ve Skupině o záchranu si svěřenci kouče Bielana prochází složitým obdobím, které se netýká pouze samotného boje o záchranu. V prvním utkání na hřišti Jablonce si vedli dobře, když proti Severočechům dvakrát vedli. Na dlouhou cestu domů se nakonec stejně vydali bez bodového zisku, protože vyrovnávací brankou Martince přišli o výhru a následnou trefou Náprstka i o samotný bod. Druhé kolo nadstavby postavilo proti sobě opět Karvinou a Zlín. Bodům byli znovu blíže Slezané, kteří v nastavení první půle vstřelili druhou branku. Po pauze zadělal na drama snižující brankou Bartošák, který jen několik desítek vteřin před závěrečným hvizdem druhým gólem sebral Karviné vítězství.
Z KABINY SOUPEŘE
Asistent trenéra Marek Bielan: „S podporou fanoušků je Bohemka doma silnější. Ale je to liga, kterou chceme hrát dál. A jen těžké zápasy nás mohou herně posunout. Na utkání se těšíme. Pořád je to hratelné, zbývají tři zápasy a nikdo nám neutekl. Hrajeme slušný fotbal, bohužel nám nevychází koncovky zápasů. "
ROZBOR SOUPEŘE
Také trenérský štáb Karviné spoléhá na rozestavení se třemi obránci a příliš od něj neustupuje. Nejčastěji se v ofenzivě Karviná opírá o dva hrotového útočníky s jedním ofenzivním špílmachrem pod nimi. Proti Zlínu ale sáhla po pauze k drobné změně, kdy se Budínský právě z této pozice zasunul níž k dalším dvěma středopolařům. Pro zápas v Jablonci sáhli trenéři Karviné k modifikaci tohoto systému a zvolili systém 3 - 4 - 3, jímž se prezentovali také ve druhém poločase v Ostravě.
Slezané dokázali stabilizovat stoperskou trojici. Stálicemi jsou zkušený Jiří Fleišman spolu s švédskou akvizicí Bergqvistem. Ještě v základní části proti Klokanům naskočil vedle na pozici stopera i Traore, ovšem od zápasu s Bohemians do hry už nezasáhl. V obou dosavadních nadstavbových zápasech po bocích ostříleného Svozila byli právě Bergqvist a Fleišman. V útoku se osvědčenou volbou trenérů stal Martin Regáli.
VZÁJEMNÉ ZÁPASY
Klokani narazili na Karvinou v šestnácti zápasech. Lepší bilance zdobí ve vzájemných kláních právě Pražany, kteří vyhráli už osmkrát. Podzimní souboj v Ďolíčku nabídl vyrovnanou podívanou. Dění na hřišti v sobotním večeru však rozhodně nenudilo, protože od začátku se oba celky střídaly ve vytváření zajímavých situací před brankou soupeře. Po přestávce přišlo rozhodnutí, kdy se Prekop uvolnil na hranici šestnáctky a ránou do šibenice rozhodl o třech bodech pro Bohemians.
Jarní vzájemný duel není složité si vybavit, neboť se odehrál před necelým měsícem. Oběma týmům bylo dávno jasné, o co jim v daním klání jde. Ještě než došlo k pořádným šancím, měnilo se rozložení sil na hrací ploše. Před poločasovou přestávkou dostal červenou kartu Petrák, což Pražanům ztížilo splnění úkolu. Po přestávce navíc inkasovali, a tak museli i dotahovat. To jim netrvalo dlouho, když na vedoucí trefu Budínského odpověděl proměněnou penaltou Prekop. Na vítěznou branku se ani jeden z týmů už nezmohl, proto skončilo utkání remízou.


BOHEMIANS PRAHA 1905

Z KABINY KLOKANŮ
Poslední vzájemný duel je relativně čerstvý. Asistent trenéra Ivan Hašek však upozornil, že nyní budou mít své fanoušky v zádech Bohemians: „Od toho našeho poslední vzájemného utkání odehrála Karviná zase pár zápasů, ve kterých ukázala trochu něco jiného. Ovšem herní styl zůstává podobný. Je třeba si ho připomenout, abychom všichni věděli, co lze čekat. Vstupovat do toho může i rozdíl mezi domácím a venkovním utkáním. Předtím měli v zádech domácí prostředí. Tentokrát hrajeme doma my a věříme, že nás fanoušci poženou dopředu."
„Nemyslím si, že by se uchylovali k nějakým změnám, ať už by se měly týkat výběru hráčů do základní jedenáctky, či systémových věcí. Oni neodehráli špatné zápasy, ale nepovedlo se jim je dotáhnout do konce, ačkoliv je měli dobře rozehrané. Tak to ovšem v zápasech o záchranu, zvlášť takhle v úplném závěru sezony, bývá," nepředpokládá asistent hlavního kouče výrazné změny sestavě soupeře i přes ztracené body.
Bohemians - Karviná 1:0 (0:0)
Bohemians - Karviná 1:0 (0:0)
Proti Jablonci museli Klokani dobývat branku soupeře, nyní je čeká soupeř, který se už v nedávném vzájemném kláni í prezentoval ryze fotbalově: „Určitě je to pro nás přívětivější. My ale musíme být připraveni na více variant, než jen tu, jakou jsme poznali v tom posledním vzájemném zápase. Přece jen zápasy ubývají a Karviné jde opravdu o hodně."

ZÁPASOVÉ ZAJÍMAVOSTI
Trenér Jaroslav Veselý bude ve čtvrtek postrádat dva nosné hráče týmu. V nedělním klání s Jabloncem byli osmou žlutou kartou potrestáni obránce Matěj Hybš a útočník Erik Prekop.
Bohemka přivítá doma Karvinou v rámci nadstavby již podruhé. Před dvěma lety se v posledním kole Skupiny i záchranu oba celky utkaly také v Ďolíčku. Nakonec si vzájemný souboj podmanil Puškáč, který nastřílel čtyři branky.
Druhou stovku ligových zápasů může začít obránce Jan Shejbal. Jubilejní 100. start v nejvyšší soutěži si připsal při svém střídání proti Jablonci.
Karviná v Ďolíčku doposud nikdy nevyhrála a dala jediný gól. Jediné dva body si odvezla za dvě bezbrankové remízy.