Úvodní foto

09.02.2021

Ostatní

Autor:

Jan Strýhal

Oslavenec Klusáček dosáhl jubilea na lavičce Klokanů

Trenér Bohemky v sobotu odkoučoval padesátý zápas za Zelenobílé.

Sobotní vítězství nad brněnskou Zbrojovkou pomohlo Klokanům odpoutat se od tria týmů na sestupových pozicích. Ačkoliv Zlín i Mladá Boleslav, tedy mužstva nacházející se v tabulce pod Bohemians, ještě nemají odehráno kompletních osmnáct kol, tak i přes tuto skutečnost má Bohemka blíže do první, bodově ve svém středu velmi vyrovnané, poloviny tabulky. Jubilejní bylo utkání i pro šéfa lavičky Luďka Klusáčka, pro něhož to bylo padesáté utkání v roli trenéra Bohemians a sedmdesáté prvoligové. V dalších řádcích si připomeňte jeho dosavadní kariéru.

Na tuzemské prvoligové scéně se poprvé ukázal právě u Klokanů v roce 2014 a hned před ním byla složitá mise. Bohemku totiž přebíral na posledním místě. Navíc se čtyřbodovou ztrátou na nesestupové pozice. A jeho příchod se později ukázal jako účinná léčba. Přesně taková, jakou stále nejen Česká republika marně hledá v boji s koronavirem. V Ďolíčku od příchodu Luďka Klusáčka získali Klokani jedenáct bodů, k nimž přidali i dalších pět venkovních. Na definitivní jistotu záchrany se nakonec čekalo i po závěrečném hvizdu posledního utkání s Plzní (0:0). Po zjištěném výsledku z Liberce, kde Olomouc jen remizovala, v Ďolíčku vytryskl gejzír radosti a euforie. Z ligy sestoupila právě Sigma a kouč Klusáček mohl označit úvodní trenérské angažmá v české lize za úspěšné. Po sezoně odešel na trenérskou štaci do Kataru.

[[<0]]Další klubové angažmá v České republice ho čekalo v Jihlavě, kam nastoupil v prosinci 2014 a ligový ročník zakončil na desáté pozici. Zkraje nové sezony byl ale odvolán. Celkem vedl Vysočinu ve dvaceti zápasech.

A v roce 2019 se vrátil na lavičku Bohemians, kdy nahradil odvolaného Martina Haška. Podzimní část se zdecimovaným kádrem zakončil na třináctém místě. Jaro zahájil vítězstvím nad Slavií (1:0), pro níž šlo o první porážku v sezoně vůbec. Ligu v březnu přerušila covidová pandemie a znovu se rozeběhla až v květnu. A Klokani se rozjeli. Ve zbylých sedmi kolech základní části ztratili body jedinkrát. V nadstavbě poté vyřadili Slovácko (dvě výhry 2:1) ve skupině o Evropu. Ale stopku vystavila Mladá Boleslav. V prvním utkání Klokani padli ve městě automobilů (0:3) a v odvetě už manko nedotáhli. I tak ale prožila Bohemka díky novému ligovému formátu skvělou jarní část FORTUNA:LIGY. V jejím závěru se také s klubem domluvil trenér Klusáček na prodloužení smlouvy a jeho další působení u Klokanů bylo tedy zpečetěno.

[[>1]]Do nové sezony vyrazil s početným kádrem, ale v říjnu došlo na další přerušení soutěže. Po měsíci se naštěstí znovu rozběhla, ale Klokany sužovaly absence, které vznikaly po pravidelném testování na covd-19. Zelenobílí tak i v okleštěných možnostech zakončili podzim na třinácté pozici. Dnes po třech zápasech bez porážky se posunuli na dvanácté místo.

A právě hlavní trenér Luděk Klusáček po dosažení mety 50 zápasů za Bohemians dnes slaví 54. narozeniny. Přejeme všechno nejlepší i mnoho dalších úspěchů, a to nejen v našem milovaném klubu.