Úvodní foto

19.04.2021

Ostatní

Autor:

Petr Koukal

Vysvětlení Bohemians k aktuálním opatřením

Klub není iniciátorem žádných omezení pro fanoušky v okolí Ďolíčku.

Po posledním utkání s Baníkem Ostrava vnímáme naštvání části fanoušků nad opatřeními, které klub oznamuje na základě doporučení Policie ČR. Chtěli bychom tak věci uvést na pravou míru.

Ve čtvrtek jsme fanoušky informovali, že nebude možné utkání sledovat ze štaflí. Z některých reakcí vyplývá, že fanoušci Bohemians to považují za výmysl a aktivitu klubu. Tak to ovšem není. Ještě ve čtvrtek odpoledne jsme s Policií ČR komunikovali o podmínkách, za kterých by mohli fanoušci se štaflemi k Ďolíčku přijít. Původně jsme měli informovat právě o takových podmínkách. Bohužel nakonec vedení PČR bylo s ohledem na stanovisko o nepovoleném záboru od MČ Praha 10 nuceno štafle nepovolit.

Následné sdělení o možné pokutě a nastavených opatřeních bylo pouze informační službou Bohemians směrem k fanouškům. Klub nikdy aktivně nespolupracoval na zákazu tzv. tribuny štafle a nežádal PČR, aby jakkoliv proti fanouškům v okolí Ďolíčku zakročila. Vždy jen plnil podmínky nastavené z vyšších míst. Dobré vztahy s Policií ČR jsou pro každý prvoligový klub strategicky důležité.

Další emoce vzbudila plachta zakrývající výhled na hrací plochu od vstupu č. 2. Tady je důležité upozornit, že se nejedná o žádnou novotu vymyšlenou Baníku naschvál, ale poprvé se tato plachta na místě objevila při utkání se Spartou už 6. června 2020 a při zápasech je tam od té doby. Instalována byla opět na pokyn Policie ČR. "Informaci o zakrytém výhledu na hřiště jsem s předstihem oznámil ostravskému klubu. Ten mi obratem potvrdil, že informaci svým fanouškům předal. Snažili jsme se tak předejít zklamání fanoušků Baníku na místě. Policie na zakrytí místa trvala. Kdyby klub žádosti nevyhověl, vvystavil by se obrovskému riziku při případných problémech," řekl k této problematice technický ředitel Bohemians Milan Boubín, který je odpovědnou osobou za dodržování opatření a zajištění bezpečnosti v souvislosti s pořádaným utkáním.

Chceme tak fanouškům říct, že nepodnikáme kroky proti nim. Bohužel současná doba je naprosto jiná, než jsme zažívali předtím a možnosti, které klub má, jsou značně omezené v jeho neprospěch. Podmínky organizace utkání se nyní řeší až na úrovni krajského ředitelství Policie ČR. Navíc existuje dokument nazvaný Dohoda o spolupráci při zajišťování bezpečnosti a pořádku na fotbalových utkáních. Tento dokument podepisují mezi sebou PČR, FAČR a LFA. Fanoušci o jeho existenci zřejmě vůbec netuší, ovšem jasně dává klubu za úkol být maximálně součinný s postupy a požadavky Policie ČR.

"Není to pro nás vůbec jednoduchá situace a nemáme z ní radost. Když nás Policie ČR požádá o spolupráci, o komunikování podmínek, zákazů a omezení v okolí stadionu, pak se nemůžeme stavět na zadní. Spolupráce k zajištění bezpečnosti uvnitř i v okolí stadionu je povinností klubu," řekl k tomu ředitel Bohemians Darek Jakubowicz. "Na poradě s Policií ČR před utkáním se Slavií využije Bohemka svých možností, aby minimálně plachta z plotu zmizela. Výsledek bohužel nelze předjímat. Pokud to bude jen trochu možné, v neděli tam nic viset nebude," dodal Jakubowicz.

Fanoušky Bohemians i ostatních klubů cestující k Ďolíčku tak žádáme o pochopení a trpělivost. Všichni si přejeme, aby tato doba skončila. Nechceme vás od stadionu vyhánět, chceme mít možnost pustit vás dovnitř.

Děkujeme za pochopení!