Úvodní foto

26.11.2009

Ostatní

To nevymyslíš!

Jiří Kaufman mohl na den přesně po čtrnácti letech znovu nastupit proti Spartě. Na hřiště ho však nepustí karetní trest.

Píše se rok 1995, přesněji 28. listopadu, a mladý talentovaný útočník Jiří Kaufman slaví své šestnácté narozeniny. Před měsícem podepsal svou první profesionální smlouvu v třetiligovém celku Atlantic Lázně Bohdaneč a chystá se na svůj první velký zápas. Do východočeského městečka přijíždí slavná pražská Sparta, která zde bude hrát v rámci Poháru ČMFS.
Střih.
Je o čtrnáct let později. Jiří Kaufman je již ostřílený fotbalista, který mimo jiné strávil skoro osm let v německých soutěžích, povětšinou v soutěži nejvyšší - Bundeslize. Je 28. listopad 2009 a Kaufman, který slaví své třicátiny, nastupuje na Strahově do ligového souboje, s kým jiným než s pražskou Spartou. Tady ale dostává tak trochu pohádkový příběh trhliny: "Šíleně mě to štve. Vlastně mě o tenhle moment připravil rozhodčí Kocián," zoufá si smutný hrdina ze zápasu s Příbramí.
Kaufman v něm totiž obdržel červenou kartu, a tak si derby po čtrnácti letech nezahraje. Přesto vzpomíná na svůj vstup do velkého fotbalu s nadšením v očích: "Tenkrát to byly pěkné časy. Jen týden před utkáním se Spartou jsem za Bohdaneč nastoupil poprvé a hned jsem šel do takového zápasu. Se Spartou přijel Nedvěd, Koller nebo Lokvenc a už tehdy ta jména měla zvuk. Sice jsme prohráli asi 1:4, ale i tak jsem si utkání užil. V té sezóně jsme postoupili ze třetí ligy do druhé a hned v následujícím roce jsme se octli v Gambrinus lize. Tam jsme se udrželi bohužel jen jednu sezónu. V týmu jsme však měli například Marka Kuliče a Trvala, Luboše Kubíka nebo brankáře Wintera, takže nijak hrozný kádr to nebyl," vzpomíná Jiří Kaufman.

JIří Kaufman se svého šťastného příběhu nedočká, ale na Strahově určitě nebude chybět v roli fanouška zeleno-bílých. Napodobte jej také a v sobotu 28. listopadu vyrazte na Strahov! Od 18.15 se hraje derby Bohemians 1905 - AC Sparta Praha!