06.10.2024

Report

Po využité přesilovce veze Bohemka z Hané tři body

Bohemka v Olomouci od úvodu hrála v přesilovce po vyloučení Klimenta. Poločasové vedení zařídili Matoušek s Yusufem, ačkoliv po pauze korigoval Mikulenka, tak v závěru gól Drchala rozhodl definitivně o výhře Klokanů.

Trenér Jaroslav Veselý udělal v základní jedenáctce tři změny. Od začátku nastoupil na pravé straně hřiště Adam Kadlec. Do středu zálohy se vedle Smrže vysunul Hůlka. Pod útočníkem Yusufem se ukázal Ristovski a na stranách záložní řady Pleštil s Matouškem.

První důležitá situace se neodehrála před jednou z branek, nýbrž ve středu hřiště. Vondra střežil Klimenta, který ho loktem udeřil do břicha. Obránce Bohemians se svíjel na zemi, ale po návratu zpět na nohy se pokračovalo dále. Až v dalším přerušení došlo k intervenci videorozhodčího, a tak sudí Hocek zhlédl inkriminovanou situaci u monitoru. Jeho následné rozhodnutí bylo jasné. Čerstvý reprezentant byl za svůj zákrok vyloučen, a tak si po odpykaném karetním trestu příliš ligových minut nepřipsal.

Bohemians čekala dlouhá přesilovka. Do své příležitosti se dostali díky standardní situaci. Rohový kop zahrávaný Matouškem si našel Kadlec, jehož hlavička letěla na branku. Míč ještě hlavou lízl útočník Yusuf, ale po tomto zásahu hrací předmět minul o centimetry levou tyč. Hned dvě příležitosti měla na druhé straně Sigma. Nejprve Pleštilův nedovolený zákrok za hranicí pokutového území znamenal přímý kop pro domácí. Exekuce se ujal Zorvan. Blonďatý záložník mířil obstřelem k pravé tyči, kde skvěle zasáhl brankář Frühwald. Následoval rohový kop, po němž se ve velkém vápně dostal ke střele Mikulenka. Rychlou reakci však ukázal strážce branky Klokanů, který střelu vyrazil na rohový kop.

Před odchodem do kabin dokázali Klokani svou přesilovku využít. Ristovski centrem našel Yusufa. Bahrajnský útočník se nedostal do zakončení, ale hlavou sklepl míč Matouškovi. Křídelník Bohemians za šestnáctkou vyslal svou pravou nohou pěkný projektil, který rozvlnil síť u levé tyče za gólmanem Stoppenem. Nebylo to v prvním poločase od Bohemians vše. Krátce před poločasovou pauzou se znovu k rozehrávce rohového kopu postavil Matoušek. Centrovaný balon si vyhledal Yusuf, jehož hlavička o levou tyč zamířila do sítě a v táboře Klokanů podruhé vypukla radost.

Druhé dějství na svém začátku přineslo rohový kop Hanáků. Napoprvé se Bohemka ubránila, avšak následně ještě akce pokračovala. Z úhlu pálil tvrdě Mikulenka, naštěstí se síť rozvlnila pouze z boční strany. Právě Mikulenka se podílel také na další útočné akci. Hadaš ho vybídl k úniku do šestnáctky, což neodmítl. Ještě v pokutovém území Mikulenka nahrál pod sebe do vyložené pozice Fialovi. Střídající hráč snížení ovšem odmítl, neboť branku vysoko přestřelil. V aktivitě však svěřenci trenéra Janotky pokračovali. Za šestnáctkou manévroval s míčem Muritala, zvládl i vystřelit levou nohou. Projektil dalšího čerstvého hráče domácích proletěl kolem levé tyče do zámezí.

Dvacet minut před koncem zadělala Sigma na drama. Po obléhání šestnáctky Bohemians záložník Spáčil přihrávkou přes obrannou linii dostal míč k Mikulenkovi. Agilní křídelník se zjevil sám před Frühwaldem, kterého dokázal k radosti domácího publika prostřelit.

V závěru přišlo vítané uklidnění do řad Bohemians. Dlouhý nákop Kovaříka získal Yusuf pro Hrubého. Zkušený záložník hlavou ihned vyslal do rychlého protiútoku Drchala. Útočník Bohemky využil svých čerstvých sil a uháněl po levé straně dopředu. V pokutovém území si zasekl míč na pravou nohu, jíž vyslal střelu kolem brankáře Stoppena a zpečetil výhru Bohemians.

Rozdíl ve skóre mohl být ještě vyšší. Bohužel Yusuf v nastaveném čase na dlouhou nohu zakončil centr mimo tři tyče. Tato situace nemusela Klokany přesto mrzet, neboť si v dlouhém nastavení své vedení už pohlídali.

Ohlasy

Tomáš Janotka

SK Sigma Olomouc

Jsme pochopitelně zklamaní, protože jsme chtěli potvrdit vítězství se Spartou. Náš malý cíl byl se dostat na dvacet bodů, což by byla neskutečná fantazie. Ačkoliv obraz hry tomu nenasvědčoval, tak zápas ovlivnilo vyloučení, které nás stálo hrozně moc sil. Kluci skvěle bránili a prakticky jsme nepustili soupeře do šancí. Přesto nám našli v defenzivě dvě mezery. zaváhali jsme při odraženém míči a rohovém kopu. Do druhé půle jsme šli s odhodláním. Byli jsme lepší, měli víc šancí a věřil jsem, že zvládneme alespoň srovnat. Gól na 3:1 nám to však znemožnil.

Jaroslav Veselý

Bohemians Praha 1905

Potřebovali jsme vyhrát. V podstatě bylo jedno, jakým stylem body získáme. Dobře jsme do utkání vstoupili, vyšly nám systémové i personální změny. Paradoxně právě vyloučení nás vyhodilo z rytmu, neuměli jsme se do toho zpátky dostat. Podržel nás i brankář Frühwald, a to při tom přímém kopu. Pro další vývoj nám pomohly vstřelené branky. Po přestávce jsme měli problém s odraženými míči a gól dodal domácím krev do žil. Utkání mohlo být rozhodnuté i dříve, ale protiútok jsme nevyužili. Na druhou stranu, už jsme zažili i situaci, kdy se takový zápas dá zremizovat. V zápase byly od nás emoce, nebylo to zbabělé. Bodů si nesmírně vážím.

Sestřih