Úvodní foto

29.08.2024

Preview

Autor:

Jan Strýhal

Další ligový duel čeká Bohemku na jihu Čech

Klokani se o víkendu vydají vstříc dalšímu prvoligovému souboji. V sobotu odpoledne přivítají Bohemians na svém stadionu České Budějovice, kterým patří poslední místo bez zisku jediného bodu.

Úvodní blok ligového programu směřuje ke svému konci, než ho přeruší reprezentační přestávka. Po konci prázdnin si poprvé od letního Mistrovství Evropy zase vezmou hlavní slovo národní týmy, které se pustí do Ligy národů. Ještě před odjezdem jednotlivých hráčů na srazy jednotlivých národních týmů však přijde na řadu ještě jedno ligové kolo, v českém případě konkrétně již sedmé. Bohemka se v rámci programu vydá na jih Čech, kde je na svém stadionu budou hostit České Budějovice.

Klokani se na Střeleckém ostrově představí proti domácímu Dynamu už v sobotu od 14:30 hodin. V přímém přenosu duel odvysílá stanice O2 TV Sport. Hlavním rozhodčím bude Dalibor Černý, na čarách mu budou asistovat Jan Paták s Pavlem Pospíšilem. Cena vstupenky do sektoru hostů je 250 Kč. Vhodné spojení pro transport z hlavního města, či doporučené lokality pro parkování přímo v místě dějiště zápasu, naleznete tradičně zde na našich webových stránkách v záložce Výjezdové info.

SK DYNAMO ČESKÉ BUDĚJOVICE

Jihočeši zvládli svízelnou situaci v minulé sezoně úspěšně. V nadstavbě se vymanili z posledního místa, následně zvládli dvě derby s Táborskem v rámci barážového dvojzápasu, a tak se podařila prvoligová příslušnost zajistit Dynamu také pro další ročník. V létě pokračoval jako hlavní kouč Jiří Lerch. Pod jeho vedením Jihočeši porazili druholigové týmy Viktorii Žižkov (7:1) a Jihlavu (4:3). Úspěšný absolvent záchranářských bojů se utkal i se známým rakouským celkem LASK Linz, s nímž remizoval (2:2). Na závěr letní přípravy v generálce České Budějovice porazily Ried (4:2).

Nový ligový ročník s sebou přinesl také turbulentní události. V prvních dvou kolech podlehlo Dynamo doma Sigmě Olomouc (0:2) a v Edenu pražské Slavii (0:4). Dvě porážky odnesl trenér Jiří Lerch vyhazovem a jeho nástupcem se stal František Straka. Pod jeho vedením se Dynamo dočkalo premiérové branky ročníku 2024/2025, ovšem bodu nikoliv. Ze Střeleckého ostrova si plný bodový zisk odvezly Pardubice (3:1), které vstřelily všechny své góly už v prvním poločase. S porážkou o tři branky se museli Jihočeši smířit i po konfrontaci s Plzní (0:3). Pšenka nekvetla Strakovým svěřencům ani na půdě soupeřů, když padli v Mladé Boleslavi (0:4) a na Dukle (0:3).

Z KABINY SOUPEŘE

Univerzál Samuel Šigut věří, že Jihočeši své trápení konečně ukončí: Zápasy s Bohemkou jsou většinou hlavně o bojovnosti a soubojovosti. Musíme se na hru soupeře nachystat a nechat na hřišti všechno. Pokud se jim v tomhle směru vyrovnáme, věřím že dokážeme vybojovat 3 body. Zlepšit musíme hlavně vlastní efektivitu. Dokážeme si v každém zápase vytvořit dvě až tři dobré šance. Bohužel v jejich využívání zaostáváme. Věřím, že se to teď Bohemkou už zlomí."

POHLED NA SOUPEŘE

Necelých čtyřicet minut hrůzy stačilo Františku Strakovi při prvním utkání na lavičce Dynama, aby čtyřobráncové rozestavení přeskupil na systém s halfbeky. Ten mu ihned po pauze v témže utkání vynesl zlepšený výkon, výraznější aktivitu i snižující gól. Po dvou zápasech hledání se v těch dalších ukázala přece jen o něco ustálenější sestava. Zadní trojice proti Plzni i Dukle nastoupila ve složení Čoudek - Križan - Nikl, na stranách operovali Šigut s Trummerem. Stálicí pro zkušeného kouče je uprostřed hřiště Michal Hubínek, mimo jiné bývalý hráč Bohemians. V ofenzivě na stranách dále operují Čermák s dalším bývalým Klokanem, Nigerijským křídelníkem Ogiomadem. Na hrotu útoku nastupuje navrátilec Adediran.

Právě toto složení z rychlých hráčů poukazuje na styl, o který se kouč Straka snaží. S lavičkou náhradníků se tak musí spokojit třeba zkušený útočník Zdeněk Ondrášek.

VZÁJEMNÉ ZÁPASY

Dosavadních 33 vzájemných zápasů vyznělo v celkovém součtu lépe pro Jihočechy. Ti jich dokázali vyhrát patnáct. V devíti duelech se body dělily a stejný počet vyhráli Klokani. Cesty z jihu Čech nebývají pro Bohemians nijak radostné. Už šest zápasů v řadě ze Střeleckého ostrova nevezli ani bod. Naposledy se tak stalo v roce 2015, kdy skóroval David Bartek, současný člen realizačního týmu Bohemians. Ze současných hráčů pamatuje na zápas jen Josef Jindřišek, který se podílel na tehdejším fantastickém obratu z 0:2 na 3:2.

ZMĚNY V KÁDRU

Odchody:

Dávid Šípoš (brankář) - konec smlouvy (nyní FC Košice)

Lukáš Havel (obránce) - přestup do FK Teplice

Martin Králik (obránce) - konec smlouvy (nyní FK Mladá Boleslav)

Florent Poulolo (obránce) - návrat z hostování do FK Mladá Boleslav

Martin Sladký (obránce) - konec profesionální kariéry (nyní trenér B týmu)

Walle Musa Alli (záložník) - návrat z hostování do FC Zbrojovka Brno

Patrik Brandner (záložník) - hostování v FC Zlín

Patrik Hellebrand (záložník) - konec smlouvy (nyní Górnik Zabrze - Polsko)

Jan Suchan (záložník) - přestup do FK Jablonec

Tomáš Zajíc (útočník) - hostování v MFK Vyškov

Příchody:

Vilém Fendrich (brankář) - hostování z FK Jablonec

Richard Križan (obránce) - volný hráč (naposledy ŠK Slovan Bratislava)

Marvis Ogiomade (záložník) - hostování z FC Vysočina Jihlava

Emil Tischler (záložník) - přestup z FK Pardubice

Quadri Adebayo Adediran (útočník) - přestup z FC Baník Ostrava

BOHEMIANS PRAHA 1905

Klokani si z posledního venkovní klání přivezli tři body, když zvládli dvakrát skórovat na hřišti Karviné (2:1). Bohužel v domácím prostředí těžce vydolované body nedokázali potvrdit. Před zraky čtyř tisíc fanoušků neudrželi vedení s Jabloncem. Tuto ztrátu se tak nyní pokusí znovu napravit na hřišti svého protivníka.

Na jih Čech vyrazila Bohemka v této fázi sezony i před rokem. Také tehdy se Jihočeši nenacházeli v záviděníhodné situaci, na což nezapomněl Ivan Hašek: Jsou na tom teď opravdu dost podobně. Musíme se z naší zkušenosti poučit, aby to nedopadlo stejně. Věřím, že pokud do utkání dáme všechny svoje síly, tak nedopustíme scénář, který se na jihu Čech naplnil právě na začátku minulého ligového ročníku."

Zápasy na půdě Českých Budějovic nejsou pro Bohemians sice oblíbené, ale Klokani budou chtít tuto sérii ukončit: Bohemka v Budějovicích dlouho nebodovala. Zápasy jsou celkem podobné. České Budějovice jsou zarputilé a v domácím prostředí nedávají nikomu nic zadarmo. Také teď předpokládáme, že to bude opravdu tuhý boj."

Jihočeský tým převzal v úvodu sezony František Straka: „Hrají teď hodně z bloku a pokouší se z něj vyrážet do rychlých protiútoků. Nabourává jim to fakt, že vždy dostanou první branku, pak už musejí hru otevřít, z čehož pramení další inkasované branky. Odešlo jim pár stěžejních hráčů, ale teď už našli svoji kostru a snaží se držet svého plánu. Zejména dopředu mají silné a rychlé hráče, na které si určitě budeme muset dávat pozor."

ZÁPASOVÉ ZAJÍMAVOSTI
  • Poslední výhra Klokanů nad Českými Budějovicemi se zrodila v roce 2021, když Klokani vyhráli doma v Ďolíčku 3:1.
  • V týmu Dynama působí hned tři bývalí Klokani. Spolu s Pavlem Osmančíkem, který přestoupil přímo od Botiče, se oklikou na jih Čech dostali ještě Michal Hubínek s Marvisem Ogiomadem.
  • Bohemka na jihu Čech už třikrát skórovala z penalty. Jednou z kopačky Jakuba rady, který zavelel k obratu při poslední výhře na jihu Čech. o Další dvě trefy se postarali Roman Květ a Jan Kovařík. Právě branka posledního jmenovaného je tou poslední v podání Bohemky na Střeleckém ostrově.